Sinds het ontstaan van Bitcoin (BTC) heeft het veel kritiek op zich af gekregen. Zo doen banken er alles aan om hun dominante positie in het betalingsverkeer te behouden en de bitcoin-adoptie de kop in te drukken.
Bitcoin irrelevant?
In een onlangs gepubliceerde blogpost genaamd ‘Bitcoin’s last stand’ voorspellen Ulrich Bindseil, de directeur-generaal van marktinfrastructuur en betalingen bij de Europese Centrale Bank (ECB), en Jürgen Schaaf, adviseur van het senior management van de marktinfrastructuur van de ECB, dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie.
Volgens Bindseil en Schaaf is Bitcoin zowel ongepast als betaalmechanisme als een haalbare investeringsoptie. In het rapport wordt het volgende geschreven over Bitcoin als betaalmechanisme:
‘’Bitcoin is op de markt gebracht als een wereldwijd gedecentraliseerde digitale valuta. Het conceptuele ontwerp en de technologische tekortkomingen van Bitcoin maken het echter twijfelachtig als betaalmiddel: echte Bitcoin-transacties zijn omslachtig, traag en duur. Bitcoin is nooit in significante mate gebruikt voor legale real-world transacties.”
In principe is het Lightning Network precies om deze redenen tot leven gekomen. Het Bitcoin netwerk kan simpelweg niet tippen aan de betalingscapaciteit van bijvoorbeeld Visa, omdat het niet schaalbaar genoeg is. Het Lightning Network zorgt er echter voor dat het netwerk wel de strijd aan kan gaan met de gevestigde aanbieders van betalingsdiensten.
Bindseil en Schaaf geven het volgende als uitleg waarom BTC volgens hen niet als een serieuze investeringsoptie gezien mag worden:
‘’Het genereert geen cashflow (zoals onroerend goed) of dividend (zoals aandelen), het kan niet productief gebruikt worden (zoals grondstoffen) of speciale voordelen opleveren (zoals goud). De marktwaardering van bitcoin is dus puur gebaseerd op speculatie.’’
Bindseil en Schaaf zijn van mening dat de recente prijsstabiliteit de ‘laatste snik’ is voordat de koers van bitcoin uiteindelijk naar beneden zal drukken. Vroeg of laat zal de koning der cryptocurrencies irrelevant zijn volgens de heren van de ECB.
Digitale euro
Net als de meeste andere centrale banken werkt de Europese Centrale Bank aan een volledig digitale versie van de euro. Dit wordt ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Eerder dit jaar kon je lezen dat de ECB hun doelstellingen had gedeeld wat betreft een digitale euro. Voor de ECB is het vooral van belang dat de digitale euro ook daadwerkelijk waarde zal gaan bieden voor de gebruiker. Voor details m.b.t de digitale euro zullen we echter nog even moeten wachten.