Foto: kkssr/Shutterstock
De markt voor cryptocurrencies heeft een aardige deuk opgelopen: de totale marktwaarde is in een jaar tijd gekrompen van 2,5 biljoen naar slechts 850 miljard. Maar of de pijn al voorbij is kun je nooit met zekerheid zeggen. Volgens een enorme vermogensbeheerder krijgen financiële markten nóg een crash te verduren, en de crypto-markt zit daar misschien middenin.
Crypto bearmarkt nog niet voorbij?
Scott Minerd, Chief Investment Officer van de reusachtige vermogensbeheerder Guggenheim Partners, sprak met Bloomberg. Guggenheim beheert op dit moment ongeveer 325 miljard dollar. Hij verklaart dat we in een periode zaten waarin je gemakkelijk geleend geld kunt krijgen, en dat dit voor een hoop speculatie heeft gezorgd.
[Al het gespeculeer en de lage rentes] gaan zorgen voor nog een crash, maar ik kan je niet vertellen waar. De meest zwakke spelers vallen als eerst. Crypto was overduidelijk één van de gekkere markten.
Minerd voorspelde afgelopen mei dat bitcoin (BTC) zou gaan dalen naar slechts 8.000 dollar. Dat is nog niet gebeurd, maar als het aan hem ligt zit dat er nog aan te komen. Wel denkt hij dat de markt zal blijven bestaan. Hij denkt dat het eerder vergelijkbaar is met de Dot.com-bubbel dan met het einde van de wereld.
Een jaar geleden waren er ongeveer 19.000 tokens, maar nu is dit aantal nog steeds niet zo hard gekrompen. Volgens CoinGecko zijn het er op dit moment nog steeds bijna 13.000. “Er komt nog een [moment waarop de meeste coins verdwijnen], net als toen de internetzeepbel barstte.
Crypto wordt markt van overlevers
Er zullen volgens Minerd overlevers zijn. De digitalisatie van valuta is immers nog maar net begonnen. Hoe dit zich gaat ontwikkelen zal afhangen van regulatie die investeren in cryptocurrencies legitiem gaat maken, aldus de topman.
Ook denkt hij dat de Amerikaanse centrale bank de werkloosheidsgraad de komende twee jaar met ongeveer 2% zal laten stijgen door harder monetair beleid te voeren. Begin 2021 verwachtte hij nog dat bitcoin naar 600.000 dollar zou gaan door het losse beleid van de Federal Reserve.