El Salvador maakte twee weken geleden geschiedenis. El Salvador werd toen namelijk het allereerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) erkent als officieel geld en wettelijk betaalmiddel. De wet werd toen onder daverend applaus aangenomen, maar toch is lang niet iedereen in het land er blij mee.
Een van de grootste oppositiepartijen in het land, Farabundo Marti National Liberation Front (FMNL), heeft onder leiding van Jaime Guevara een aanklacht ingediend tegen de wet van president Nayib Bukele. Dat meldt het Spaanstalige El Mundo op 21 juni.
Een groep burgers hebben zich al aangesloten bij de rechtszaak, waaronder Oscar Artero. Artero zegt dat de rechtszaak wordt aangespannen omdat de wet van president Bukele helemaal geen juridische basis heeft. De wet zou ook geen rekening houden met mogelijke schadelijke effecten op het land.
Artero is van mening dat de bitcoin wet alleen dient om mensen te plunderen omdat het vrijgesteld is van belasting. Hij geeft aan dat hij hoge verwachtingen heeft van het hooggerechtshof van het land en denkt dat de rechters zich zullen aansluiten bij zijn argumenten.
Mochten de rechters inderdaad de aanklagers in het gelijk stellen, dan zou dat dus kunnen betekenen dat de bitcoin wet onwetmatig wordt verklaard. Dat zou vervolgens kunnen betekenen dat het feestje voorlopig niet meer doorgaat. De kans lijkt alleen niet zeer groot te zijn, aangezien de partij van president Bukele nog eerder dit jaar een aantal rechters hadden vervangen. Dat werd toen echter als zeer controversieel gezien en als een inbreuk op de rechtsstaat.
Onlangs had El Salvador een verzoek ingediend bij de Wereldbank. Het land vroeg om hulp bij de implementatie van Bitcoin als betaalmiddel, echter weigert de Wereldbank te helpen en heeft het verzoek afgewezen. Desondanks gaat Paraguay het ook proberen en gaat wellicht deze maand nog een wetsvoorstel voor Bitcoin indienen.