Foto: aekkku/Shutterstock
Het Midden-Amerikaanse land El Salvador lijkt optimaal te hebben geprofiteerd van de bitcoin (BTC) “uitverkoop” die gisteren werd ingezet. De koers van de koning der cryptocurrencies zakte tot onder de $31.000 en volgens de president van El Salvador, Nayib Bukele, was dit het perfecte moment om opnieuw bij te kopen.
El Salvador koopt de bitcoin dip
President Bukele maakt dit gisteren in de vorm van een tweet bekend. Zij hebben besloten om voor zo’n $15,5 miljoen in bitcoin aan de schatkist toe te voegen. Omgerekend zijn dit 500 bitcoins. Hoewel er geen officiële cijfers beschikbaar zijn over de totale bitcoin bezittingen van het land, lijkt het erop dat El Salvador inmiddels vele tientallen miljoenen aan bitcoin heeft.
El Salvador just bought the dip! 🇸🇻
500 coins at an average USD price of ~$30,744 🥳#Bitcoin
— Nayib Bukele (@nayibbukele) May 9, 2022
De aankoop van gisteren was de grootste die het land heeft gedaan sinds bitcoin in september van 2021 daar werd verheven tot wettig betaalmiddel. De laatste keer dat El Salvador had bij gekocht was in januari van dit jaar. Toen crashte de bitcoin prijs tot $36.000.
Het lijkt er ook sterk op dat El Salvador voorlopig nog niet klaar is met hun bitcoin project. Sterker nog, de plannen bestaan zelfs om een ware “Bitcoin City” te bouwen die gefinancierd zal worden met de uitgifte van zogeheten “Bitcoin bonds”. Dit zou allemaal als doel hebben om van El Salvador een wereldwijde tech hub te maken.
Kritiek op bitcoin plannen El Salvador
Niet iedereen is echter even overtuigd van deze ambitieuze plannen. Zo liet het IMF al een aantal keer weten dat zij zich grote zorgen maken over de adoptie van bitcoin in het land. Zij stellen dat de risico’s enorm zijn voor de financiële stabiliteit van het land.
Zelfs de bevolking in eigen land heeft vraagtekens bij de bitcoin adoptie door de overheid. Dat is natuurlijk ook niet heel gek, aangezien er belastinggeld wordt gebruikt om bitcoin te kopen. Vooral wanneer de koers van bitcoin onderuit gaat, laait de kritiek jegens de overheid vanuit El Salvador weer op.