Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Eindelijk bitcoin ETF op Amerikaanse markt? Circle CEO voorspelt doorbraak

Grootste vermogensbeheerder ter wereld wil bitcoin beursfonds lanceren

Foto: ThomasAFink / Shutterstock.com

Het vertrouwen binnen de bitcoin (BTC) gemeenschap wat betreft de komst van een spot Exchange Traded Fund (ETF) op de Amerikaanse markt is nog nooit zo hoog geweest als nu. Met name de poging van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, maakt veel investeerders hoopvol. Desondanks is verre van iedereen overtuigd dat de Securities and Exchange Commission (SEC) groen licht gaat afgeven, aangezien iedere poging tot dusver richting de prullenbak werd verwezen door de Amerikaanse toezichthouder.

De CEO en mede-oprichter van Circle, het bedrijf achter de populaire USD Coin (USDC) stablecoin, heeft echter vertrouwen dat de Amerikaanse markt zich kan gaan opmaken voor de intrede voor een spot ETF voor bitcoin.

Crypto beleggers zijn psychopaten, zegt bekende econoom
Crypto beleggers zijn psychopaten, zegt bekende econoom

Eindelijk bitcoin ETF?

Het zou een einde markeren van een toezichthouder die keer op keer naar zogenoemde marktmanipulatie verwees als reden voor het afkeuren van de aanvragen. De SEC heeft in ieder geval tot uiterlijk 23 februari om tot een beslissing te komen wat betreft de BlackRock aanvraag.

De SEC is bovendien genoodzaakt om meerdere aanvragen te boordelen. Andere vermogensgiganten als Invesco, WisdomTree and Valkyrie hebben namelijk soortgelijke aanvragen ingediend bij de toezichthouder. Fidelity Investments lijk zich nu ook aan te gaan sluiten in het rijtje van beursgiganten.

Tijdens een interview met Bloomberg tijdens het World Economic Forum gaf de CEO van Circle, Jermey Allaire, aan dat dat hij verwacht dat de SEC dit keer wél goed nieuws naar buiten zal brengen aangezien de ‘’zorgen uit het verleden’’ van regelgevers worden aangepakt.

In het interview zei hij verder het volgende:

‘’Ik geloof dat er vooruitgang wordt geboekt met meer volwassen marktstructuren die zoiets zouden ondersteunen. Je hebt volwassen spotmarkten, goed gereguleerde custody-infrastructuur en goed markttoezicht.’’

BlackRock aanvraag

BlackRock wil met zijn spot ETF de handen ineenslaan met zowel Coinbase als Kraken voor het citeren van de bitcoin koers. Deze cryptobeurzen zijn van enorme grootte en hebben dan ook relatief veel liquiditeit. Bovendien is de handelsinformatie van beide partijen volledig openbaar, waardoor het argument van marktmanipulatie naar beneden kan worden gehaald.

BlackRock wil tevens Coinbase in gebruik nemen als custodian, wat betekent dat zij de onderliggende munten zullen opslaan.

Wellicht het meest belangrijke aspect van de ETF aanvraag van BlackRock is dat het een zogenoemde ‘Surveillance-sharing agreement’ heeft gesloten met Nasdaq, de beurs waar de ETF op verhandeld zal worden als het groen licht ontvangt. Hiermee mag Nasdaq alle informatie omtrent activiteit van investeerders in het fonds opvragen, waardoor markmanipulatie voorkomen kan worden.

Ook is in het verleden slechts 1 van de 576 aanvragen van BlackRock afgekeurd door de SEC, wat tevens hoop biedt voor de crypto wereld.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie