Kevin Schijven Kevin Schijven
2 min. leestijd

Eerste Bitcoin ETF lanceert in Australië: miljarden instroom voorspeld

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum-ETF's komen er eindelijk aan: CBOE onthult lanceerdatum

Foto: Kate Scott/Shutterstock

Begin dit jaar lanceerden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten.

Nu is het de beurt aan Australië. Vandaag heeft het continent zijn eerste en vooralsnog enige spot bitcoin-ETF ontvangen.

Goud breekt prijsrecord, bitcoin staat in de startblokken
Goud breekt prijsrecord, bitcoin staat in de startblokken

Eerste spot bitcoin-ETF lanceert vandaag in Australië

De Monochrome Bitcoin ETF (IBTC) is vandaag gelanceerd op Cboe Australia, de Australische tak van de enorme Chicago Board Options Exchange.

De bitcoin-ETF van Monochrome Asset Management is het eerste fonds dat goedgekeurd is onder nieuwe cryptowetgeving in Australië.

Met de nieuwe vergunning mag een ETF in Australië voor het eerst zelf direct bitcoin in bewaring nemen. Er bestaan al twee beursgenoteerde producten op Cboe Australie, maar die mogen geen bitcoin direct vasthouden.

Monochrome had onlangs aangegeven dat het alle bitcoin in “cold storage” zal bewaren. Dat houdt in dat ze worden opgeslagen in offline wallets zodat ze niet via het internet gestolen kunnen worden. Dit is onderdeel van de nieuwe regelgeving.

“Vóór IBTC konden Australische beleggers alleen investeren in ETF’s die indirect Bitcoin bezitten of via buitenlandse Bitcoin-producten. Geen van beide profiteerde van de regels voor beleggersbescherming onder het AFS-licentiesysteem voor direct gehouden crypto-activa,” aldus Monochrome.

Advertentie

Nieuwe bitcoin-ETF kan $3 tot $4 miljard aantrekken, zegt Monochrome

Toch is er een verschil met de Amerikaanse bitcoin-ETF’s. In tegenstelling tot de Amerikaanse versies, die in contanten worden afgehandeld, staat deze ETF in-natura aflossing door beleggers toe.

De grote vraag is natuurlijk hoe sterk deze ETF’s zullen presteren. De bitcoin-ETF’s in de VS hebben veel kapitaal kunnen aantrekken, maar de markt is daar ook veel groter.

Desalniettemin zegt Jeff Yew, CEO van Monochrome, dat er een grote interesse is in het product. Hij verwacht een instroom van $3 tot $4 miljard in eerste drie jaar voor de bitcoin-ETF.

Overigens wil Monochrome in de toekomst ook een spot ethereum (ETH) ETF lanceren.

In de VS werden recent voor het eerst spot ethereum-ETF’s goedgekeurd, maar het is nog niet bekend wanneer ze daadwerkelijk lanceren. De markt verwacht dat het mogelijk eind deze maand zal zijn.

Een maand geleden lanceerden ook in Hongkong de eerste bitcoin en ethereum spot-ETF’s. Vooralsnog tonen deze fondsen echter niet hetzelfde succes als in de VS.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie