Guggenheim Partners, een wereldwijde financiële dienstverlener, gaat mogelijk investeren in bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Ze zijn met een beheerd vermogen van $270 miljard een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. De investering wordt onderdeel van een nieuw fonds dat ze bij de Securities and Exchange Commission (SEC) hebben ingediend. Het fonds gaat the Guggenheim Active Allocation Fund heten.
Guggenheim wil naast de traditionele activa nu dus ook beleggen in digitale activa. De focus zal hierbij met name op bitcoin liggen.
In het ingediende document aan de SEC komt bitcoin er overigens niet heel best van af. Guggenheim kaart de vele risico’s aan die bij crypto horen. Zo hebben ze het onder andere over de volatiele aard, cyberrisico’s en de gevoeligheid voor een negatief imago.
Echter zijn er ook genoeg positieve punten op te noemen, anders zouden ze ook niet gaan investeren. Guggenheim gaat in op verschillende factoren die de crypto markt kunnen bevorderen:
“Factoren die van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van cryptocurrency, omvatten, maar zijn niet beperkt tot: aanhoudende wereldwijde groei of mogelijke stopzetting of ommekeer in de adoptie en het gebruik van cryptocurrency, veranderingen in de demografie van consumenten en publieke voorkeuren, en het gebruik van de netwerken die digitale activa ondersteunen voor het ontwikkelen van slimme contracten en gedistribueerde applicaties.”
Guggenheim partners diende vorig jaar ook al een verzoek in bij de SEC om 10% van hun zogeheten Macro Opportunities Fund te investeren in Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC).
Scott Minerd, CIO bij Guggenheim, heeft zich al meermaals uitgesproken over bitcoin en de bijbehorende prijzen. Wat betreft dat laatste wil hij nog wel eens van mening veranderen.
Zo zei hij eind vorig jaar nog dat BTC op dat moment al zo’n $400.000 waard zou moeten zijn en op zou kunnen lopen tot $1 miljoen. Schaarste van de munt en inflatie noemde hij toen als belangrijkste redenen.
In april kwam hij echter terug op die woorden. Na een forse stijging toentertijd was zijn verwachting dat de waarde met 50% zou kunnen dalen. Die voorspelling kwam een maand later alsnog uit. Een correctie van die grootte was volgens hem wel onderdeel van de lange termijn van een bullmarkt.