Max ten Hoedt Max ten Hoedt
2 min. leestijd

Een oorzaak voor bitcoin’s prijsschommelingen? ‘Open interest’

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Een oorzaak voor bitcoin's prijsschommelingen? 'Open interest'

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Het zal veel cryptokenners zijn opgevallen dat Bitcoin’s open interest (OI) de afgelopen drie dagen met meer dan 2 miljard dollar is gestegen. Sommige handelaren zien hier de voortekenen van een “whipsaw”-event. Dit fenomeen kan leiden tot onverwachte prijsfluctuaties, die dan weer onverwachte effecten kunnen hebben op de gehele markt.

Bitcoin analist verwachting stijging naar $150k in ‘banana zone’
Bitcoin analist verwachting stijging naar $150k in 'banana zone'

Open Interest in de lift

Op 6 juni bereikte de open interest in bitcoin (BTC) 36,92 miljard dollar na een langere periode van stijging. Open interest is de waarde van het totale aantal openstaande derivatencontracten zoals opties en futures. Deze stijging kan verklaard worden doordat handelaren een positief gevoel hebben over de toekomst van bitcoin. Een toename van meer dan 2 miljard dollar in slechts drie dagen is namelijk op zijn minst opvallend.

Dankzij de combinatie van een stijgende open interest en aanhoudende positieve percentages acht Kelly Kellam, directeur van BitLab Academy, de kans op een wipwap-effect aanzienlijk. Een wipwap-effect, afgeleid van het Engelse Whipsaw-effect, duidt op een zeer plotselinge prijspiek in de tegenovergestelde richting van de huidige trend. Dit zorgt vaak voor veel volatiliteit.

Advertentie

Gevaren van verhoogde open interest

Een groot aantal openstaande posities, oftewel een hoge open interest, kan een grote invloed uitoefenen op de prijsbewegingen. Dit is vooral zo wanneer veel handelaren meerdere opties hebben en plotseling hun strategie aanpassen. Dit kan leiden tot scherpe dalingen, maar ook tot scherpe stijgingen.

In een bericht op X (voorheen Twitter) merkte een cryptohandelaar op dat een felle stijging in open interest een duidelijke indicator is van verhoogde speculatie onder investeerders. De handelaar, die onder het pseudoniem Daan Crypto Trades bekendstaat, waarschuwt dat de opmars van de OI een correctie in de prijs van bitcoin kan veroorzaken.

Bitcoin-miners in crisis: Omzet op dieptepunt sinds halving
Bitcoin-miners in crisis: Omzet op dieptepunt sinds halving

Potentiële volatiliteit in de bitcoinmarkt

Ondanks de huidige opwaartse trend van bitcoin blijft de mogelijkheid van scherpe prijsbewegingen aanwezig. Mocht de prijs van bitcoin plotseling met 4% dalen (ongeveer tot 68 duizend dollar), dan zouden grofweg 2 miljard dollar aan long positions kunnen worden weggevaagd.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Max ten Hoedt

Max ten Hoedt is sinds februari 2024 actief bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Science & Innovation en een sterke nieuwsgierigheid naar cryptocurrency en blockchaintechnologie, brengt hij een unieke mix van academische kennis en praktische interesse mee. Max werd benaderd door een redacteur van Crypto Insiders vanwege zijn diepe inzicht en passie voor de cryptowereld. Hij volgt de ontwikkelingen binnen deze sector met grote belangstelling, vooral op het gebied van regelgeving en transparantie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin: wat maakt komende vrijdag de meest cruciale dag van 't jaar?
Bitcoin: wat maakt komende vrijdag de belangrijkste van dit jaar?
Advertentie