Tim Kamp Tim Kamp
5 min. leestijd

Een nieuw tijdperk voor bitcoin, dit gebeurde er drie jaar geleden

7 september 2021, een belangrijke dag voor crypto.

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Een nieuw tijdperk voor bitcoin, dit gebeurde er drie jaar geleden

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Op 7 september 2021 schreef El Salvador geschiedenis door als eerste land ter wereld bitcoin (BTC) te accepteren als wettig betaalmiddel. Deze stap, geïnitieerd door president Nayib Bukele, was een gedurfde poging om de economische toekomst van het land te veranderen. Het doel was om El Salvador minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en internationale overboekingen goedkoper en toegankelijker te maken.

Het begin van een digitale revolutie

Een belangrijk onderdeel van dit plan was de introductie van de ‘Chivo’-wallet. Dat is een digitale wallet waarmee burgers zowel met bitcoin als Amerikaanse dollars konden betalen. Om de adoptie te stimuleren, kreeg elke burger die de app downloadde 30 dollar in bitcoin.

Deze maatregel was vooral gericht op de miljoenen Salvadoranen die in het buitenland werken. Zo kunnen zij geld naar hun families sturen, een proces dat vaak duur en inefficiënt is via traditionele financiële instellingen.

Hoewel de lancering van bitcoin als wettig betaalmiddel met veel enthousiasme gepaard ging in kringen van cryptoliefhebbers, was er ook veel scepsis en weerstand in het land zelf. Veel burgers en bedrijven waren onzeker over de volatiliteit van de bitcoin-prijs. Dat bracht ook zorgen over de potentiële risico’s voor de economie.

Duizenden Salvadoranen gingen de straat op om te protesteren tegen de invoering van de digitale munt. Zij waren bang dat de dagelijkse kosten van levensonderhoud onvoorspelbaar zouden worden door de sterke fluctuaties in de waarde van bitcoin.

“Bitcoin is een valuta die niet bestaat, het is een valuta die niet de armsten, maar de rijksten ten goede komt”, aldus demonstrant José Santos Melara

Zorgen om bitcoin: piramidespel of economische redder?

Exact drie jaar geleden kwam het Zuid-Amerikaanse land in het bitcoin nieuws. De prijs per BTC stond toen op $52.500, omgerekend zo’n €44.000. Lokale ondernemers in het land waren er zeer over te spreken. Zo ook een kapper uit El Salvador die een ‘wij accepteren bitcoin’-sticker op de ruit van zijn zaak heeft geplakt. Hij vindt dat bitcoin “de valuta van de toekomst” is en gebruikte de crypto naar eigen zeggen al drie jaar.

Naast de binnenlandse onrust, uitten ook internationale instellingen hun zorgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank spraken hun twijfels uit over de impact van bitcoin op de financiële stabiliteit van het land.

Ze benadrukten dat de sterke schommelingen in de waarde van de munt het moeilijk zouden maken om een stabiele economie te handhaven. Bitcoin zou een “negatieve impact hebben op de prijzen van goederen en diensten”, aldus hoogleraar economie Oscar Cabrera.

El Salvador is al jaren cryptokoploper

Desondanks bleef president Bukele vastbesloten om van El Salvador een koploper in de digitale economie te maken. Hij beweerde dat de acceptatie van bitcoin buitenlandse investeringen zou aantrekken, banen zou creëren en El Salvador minder afhankelijk zou maken van traditionele financiële systemen. Zijn visie was dat de cryptomunt het land zou transformeren in een internationaal financieel centrum.

En hij heeft daden bij zijn woorden gevoegd. Vandaag drie jaar geleden was El Salvador in het bezit van €17,5 miljoen aan bitcoin. Sindsdien heeft het land elke dag één BTC aangeschaft. De meningen zijn verdeeld over hoeveel bitcoin El Salvador daadwerkelijk heeft, omdat er in de tussentijd ook bulk-aankopen zijn geweest, maar de schattingen liggen tussen de 5.800 en 5.900. Dat komt neer op $319 miljoen.

Nu, jaren later, is de evaluatie gemengd. Bitcoin is al drie jaar een universeel geaccepteerd betaalmiddel. Daar waar de waarde van de munt ook aanzienlijke dalingen heeft gekend, is de infrastructuur voor digitale betalingen aanzienlijk gegroeid.

Bovendien is El Salvador blijven experimenteren met andere cryptogerelateerde projecten, zoals plannen voor de bouw van een ‘Bitcoin City’, volledig gefinancierd door bitcoin. Maar één ding is zeker: El Salvador is heeft op 7 september 2021 economische geschiedenis geschreven.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Anycoin Direct geeft de eerste 1.000 Nederlanders 1.5 miljoen PEPE cadeau

De meme-coin gekte is de wereld nog steeds niet uit. Waar PEPE sinds begin dit jaar al 450% is gestegen. Of deze hype blijvend is, valt nog te bezien. Maar met het gratis PEPE-aanbod van onze partner kun je in ieder geval zonder risico deelnemen aan deze opwindende ontwikkeling. Het is een unieke kans om te ontdekken wat de wereld van crypto te bieden heeft.

Nieuwe gebruikers ontvangen maar liefst 1,5 miljoen PEPE volledig gratis. Een mooie kans om kennis te maken met de wereld van meme-coins zonder eigen geld te riskeren.

1.5 miljoen gratis PEPE meepakken

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie