Foto: katjen/Shutterstock
Op 13 juli verkocht Duitsland het laatste gedeelte van al haar 50.000 bitcoin (BTC). Het leverde de staatsschatkist $2,87 miljard op. Dat bleek strategisch gezien niet de slimste zet. Kort na de verkoop van de Duitse overheid schoot de koers met 16,55% omhoog, aangedreven door de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Trump.
Duitse overheid maakt inschattingsfout met bitcoin
In januari nam Duitsland (of eigenlijk de Duitse deelstaat Saksen) 49.857 BTC in beslag van illegale filmwebsite Movie2K. Sinds 19 juni zijn deze in beslag genomen bitcoins door Duitsland op de markt gedumpt. De laatste dump vond plaats in mid-juli, waarmee de bitcoinreserve voor de Duitse overheid op nul kwam te staan.
Het Openbaar Ministerie van Dresden gaf dit advies tot verkoop, omdat het er vanuit ging dat de koers van BTC met minimaal 10% zou dalen. Dit bleek echter een grove inschattingsfout, de koers schoot zelfs redelijk snel met 16,55% de lucht in.
Hierdoor liep de misgelopen winst al snel op naar $124 miljoen. De gemiddelde verkoopprijs van de BTC die de Duitse overheid op de markt verkocht was $57.000. Inmiddels ligt de koers rond de $64.000. Daarmee loopt de misgelopen winst al op naar maar liefst $240 miljoen.
“HFSP German goverment”
Nadat Duitsland al haar 50.000 BTC op 13 juli had verkocht, heeft een Duitser $1,87 aan BTC gestuurd naar de bitcoin-opslag van de Duitse overheid. Bij de transactie was een bericht toegevoegd, met een acroniem.
Een acroniem is een woord bestaande uit de eerste letter van ieder woord in een zin. Acroniemen worden wel vaker gebruikt in de cryptogemeenschap. Denk aan DYOR (Do Your Own Research), FUD (Fear, Uncertainty & Doubt) en FOMO (Fear Of Missing Out). In dit geval had de Duitser de tekst “HFSP German goverment” aan de transactie toegevoegd: ‘Have Fun Staying Poor.’
Beleggers blijven vertrouwen houden
Ondanks de dump van 50.000 BTC blijven beleggers vol vertrouwen. Dit blijkt uit cijfers van Farside Investors. Daar is te zien dat er in heel juli een positieve instroom is van kapitaal waarmee BTC gekocht wordt. Dit is een zeer ‘bullish’ teken, waardoor het einde van de ‘bullrun’ nog niet in zicht is. Daarmee is dus ook nog niet gezegd wat de 50.000 BTC van de Duitse overheid aan het eind van de ‘bullrun’ waard had kunnen zijn.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates