Foto: Shutterstock/Summit Art Creations
De Duitse overheid heeft vanmiddag weer meer dan 3.000 bitcoin (BTC) verplaatst, wat neerkomt op een transactievolume van meer dan 6.000 BTC in de afgelopen 24 uur. Deze verkoopgolf heeft opnieuw geleid tot onrust binnen de cryptomarkt, vooral omdat het deel uitmaakt van een trend die vorige week begon. Verschillende parlementariërs, zoals de Duitse wetgever en BTC-activiste Joana Cotar, hebben hun zorgen geuit en aangedrongen op een stopzetting van deze verkopen.
Grote bewegingen op de BTC markt
Volgens data van Arkham Intelligence heeft de Duitse overheid de afgelopen 24 uur meer dan 6.000 BTC verplaatst. Hiervan is meer dan de helft naar crypto exchanges of onbekende adressen gestuurd. Deze transacties volgen op een eerdere verkoopgolf waarbij $175 miljoen aan bitcoin werd verplaatst naar diverse beurzen zoals Bitstamp, Coinbase en Kraken. De Duitse overheid verkrijgt deze bitcoins door inbeslagnames in strafrechtelijke onderzoeken, voornamelijk gerelateerd aan criminele activiteiten zoals witwassen en drugshandel.
De verkoopdruk vanuit de Duitse overheid heeft bijgedragen aan de recente daling van de bitcoin koers. Vorige week verplaatste de overheid in totaal al $300 miljoen aan BTC naar verschillende beurzen. Ondanks deze verkopen bezit de Duitse overheid nog steeds een aanzienlijk aantal bitcoins, namelijk 40.359 BTC ter waarde van ongeveer $2,32 miljard.
Wanneer stopt de verkoop van bitcoins?
Joana Cotar heeft de regering opgeroepen om te stoppen met de “snelle verkoop van staatseigendom bitcoin” en in plaats daarvan BTC te adopteren als een strategische reservevaluta. Ze waarschuwde dat de huidige aanpak de risico’s van het traditionele financiële systeem niet voldoende afdekt. Volgens Cotar zou een strategische reserve de Duitse economie beter kunnen beschermen tegen financiële instabiliteit.
De verkoopdruk vanuit de overheid valt samen met de terugbetalingen van de failliete exchange Mt. Gox, die bijna $10 miljard aan bitcoin en bitcoin cash (BCH) terugbetaalt. Dit nieuws heeft geleid tot angst voor een massale verkoopgolf, waardoor de bitcoin koers een flinke snoekduik maakte
Veel crypto investeerders maken zich zorgen over het grote volume aan bitcoin dat mogelijk door de Duitse overheid verkocht gaat worden. Sommige experts zijn echter van mening dat deze angst ongegrond is. Er wordt benadrukt dat de markt deze gebeurtenissen al lang in de prijs heeft verwerkt. Hoewel de verkoopdruk enige volatiliteit kan veroorzaken, zal de markt op de lange termijn stabiel blijven.