Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
De cryptomarkt kleurt rood. Veel projecten zien forse dalingen, waaronder ook bitcoin (BTC). Een aantal factoren lijken hier aan bij te dragen, waaronder de verkoopdruk vanuit de Duitse overheid.
De Duitse overheid komt aan de bitcoins door middel van inbeslagnames in strafrechtelijke onderzoeken. Het gaat om criminele activiteiten waarbij cryptocurrencies zijn betrokken zoals witwassen, drugshandel, en andere illegale transacties.
Miljoenen aan bitcoins exchanges
Volgens data van Arkham heeft de Duitse overheid een totaal van 3.000 bitcoins verplaatst naar verschillende crypto exchanges en andere adressen. Dat is met de huidige koers ongeveer $175 miljoen waard.
Van deze hoeveelheid werden 1.700 aan BTC naar een nog onbekend adres (beginnend met “139Po”) verplaatst. 500 munten gingen naar de crypto exchange Bitstamp-adres, 400 gingen naar een Coinbase adres, en nog eens 400 aan BTC gingen naar de exchange Kraken.
De transacties volgen op eerdere bewegingen die door de Duitse overheid werden geïnitieerd. Toen stuurde het zo’n $300 miljoen aan bitcoins naar verschillende beurzen. Op het moment bezit de Duitse overheid nog steeds een gigantisch aantal aan BTC. Het gaat om 40.359 munten, ter waarde van ongeveer $2,32 miljard.
Mt. Gox verkoopdruk
De verkoopdruk vanuit de overheid loopt samen met de terugbetalingen van de failliete exchange Mt. Gox. Het betreft bijna $10 miljard aan bitcoin en bitcoin cash (BCH). De aankondiging veroorzaakte angst voor een massale verkoopgolf, waardoor de bitcoin koers onder $59.000 dook.
Moeten we ons zorgen maken?
Veel crypto investeerders maken zich zorgen over het grote volume aan bitcoins dat Duitsland kan gaan verkopen, alsook de verkoopdruk uit de Mt. Gox terugbetalingen. Het kan in potentie voor een gigantische verkoopdruk zorgen.
Experts stellen echter dat deze angst ongegrond is. Analisten wijzen erop dat de terugbetalingen geleidelijk zullen plaatsvinden, waardoor de impact op de markt beperkt blijft. Tony Sycamore van IG Markets benadrukt dat de markt deze gebeurtenis al lang in de prijs heeft verwerkt.