Foto: maitrecortex/Shutterstock
De Duitse overheid is de laatste tijd een van de oorzaken voor de slecht presterende bitcoin (BTC) koers. Al enkele weken doen ze hun uiterste best om hun eerder dit jaar in beslag genomen bitcoin-stapel in rap tempo op de markt te dumpen. Ook vandaag is er weer een miljoenenfortuin verkocht.
Ondanks de verkoopgolf bezitten onze oosterburen nog altijd meer dan $2 miljard aan bitcoin. De vrees bestaat dat deze resterende bitcoins ook snel verkocht zullen worden, wat een verdere daling van de bitcoin koers kan veroorzaken.
Duitse overheid verkoopt 1.000 bitcoins
De Duitse overheid is de afgelopen weken veelvuldig aan bod gekomen in het Bitcoin nieuws. Sinds halverwege juni verstuurt het namelijk regelmatig honderden bitcoins naar crypto exchanges, hoogstwaarschijnlijk uit verkoopdoeleinden.
In februari van dit jaar confisqueerde de Duitse autoriteiten iets minder dan 50.000 bitcoins van beheerders achter de illegale filmstreamwebsite Movie2k. Na maanden zijn in beslaggenomen BTC-stapel onder het stof te hebben gelaten, is het nu al weken achter elkaar flink aan het verkopen geslagen. Op 19 juni werd de crypto-wereld voor het eerst opgeschud, toen duizenden bitcoins in beweging werden gebracht.
Na al honderden miljoenen dollars aan bitcoin te hebben verkocht had de Duitse overheid bij aanvang van de huidige week nog iets meer dan 40.000 bitcoins in handen.
Uit data van blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence blijkt dat vandaag wederom een totaal van 1.000 bitcoins uit de wallet is gevloeid: 250 BTC naar Bitstamp, 250 BTC naar Coinbase en 500 BTC naar een niet-gelabeld adres dat mogelijk toebehoort aan een OTC-dienst.
Meer dan $2 miljard aan BTC kan nog gedumpt worden
Volgens on-chain data bezit de Duitse overheid momenteel 38.488 BTC. Tegen de huidige bitcoin koers draagt deze totale stapel een waarde van $2,19 miljard.
In totaal zijn er dus al meer dan 11.000 BTC verkocht, wat logischerwijs een negatieve druk heeft uitgeoefend op de bitcoin koers. Met nog meer dan $2 miljard aan bitcoins is er echter nog meer dan genoeg over om de koers verder omlaag te drukken. Nu er nog altijd geen einde lijkt te zijn gekomen aan de verkoopgolf, vrezen velen voor een scenario waarin ook het restant spoedig de markt zal betreden.
De verkopen hebben dan ook tot veel kritiek geleid binnen de cryptogemeenschap. Zelfs een parlementslid in Duitsland, Joana Cotar, bekritiseerde de ‘’overhaaste’’ bitcoin-verkopen van de Duitse regering en heeft opgeroepen om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Het land zou volgens haar de bitcoins beter kunnen behouden als bescherming tegen deflatie en economische factoren, wat ook de onafhankelijkheid zou versterken.