Foto: George Khelashvili/Shutterstock
De cryptomarkt staat nooit stil, en de recente verkopen van de Duitse overheid hebben de markt in zijn greep gehouden de afgelopen tijd. De Duitse regering heeft echter gisterenavond haar laatste bitcoin (BTC) verkocht, wat mogelijk wijst op een lokaal dieptepunt in de prijs. Wat betekent dit voor de markt en wat kunnen we verwachten?
Duitse overheid stopt verkoop van BTC
De Duitse overheid heeft de afgelopen weken intensief BTC verkocht. Waar ze in februari 2024 nog bijna 50.000 BTC bezat, is dit aantal inmiddels geslonken tot nul. De verkoop van deze aanzienlijke hoeveelheid bitcoin, oorspronkelijk in beslag genomen van de piraterijwebsite Movie2k, heeft een verkoopdruk van meer dan $2 miljard op de markt gezet.
In de laatste transacties op 12 juli stuurde de Duitse overheid 800 BTC naar de Kraken-beurs, 500 BTC naar een onbekende wallet en nog eens 1.000 BTC naar een andere wallet. Deze verkoopgolf heeft de BTC-prijs onder de $60.000 gedrukt, maar analisten zien nu signalen van een mogelijk dieptepunt.
Signalen van een lokale bodem voor BTC
Volgens on-chain data van Arkham Intelligence heeft de Duitse overheid nu officieel geen BTC meer in haar wallets. Dit betekent dat de verkoopdruk van deze bron waarschijnlijk voorbij is. De laatste uitgaande transacties omvatten 4925 BTC, waarmee een einde kwam aan een bearish periode die wekenlang boven de markt hing.
BREAKING: The German Government is now out of Bitcoin.
The German Government just sent 3846.05 BTC ($223.81M) to Flow Traders and 139Po (likely institutional deposit/OTC service).
The German Government has 0 BTC ($0.00M) remaining. pic.twitter.com/R2vfylR1b2
— Arkham (@ArkhamIntel) July 12, 2024
Deze gebeurtenis valt samen met andere signalen die wijzen op een mogelijke bodem in de BTC-prijs. De afgelopen tijd verkochten ook Amerikaanse overheidsinstanties BTC die zij in beslag hadden genomen, wat extra druk op de markt zette. Bovendien zijn er zorgen over de terugbetalingen aan de schuldeisers van de failliete Mt. Gox exchange
Ondanks deze negatieve factoren lijkt de vraag van institutionele beleggers weer toe te nemen. Eerder deze week kochten institutionele beleggers BTC in een tempo dat sinds maart niet meer is gezien, wat suggereert dat zij bewust de dip hebben gekocht. Korte-termijn houders verkochten daarentegen hun munten met verlies, wat volgens analisten een teken is dat de marktvrees zijn piek heeft bereikt.
Nu de Duitse overheid haar BTC-voorraad heeft uitgeput, kan dit het begin markeren van een reaccumulatiefase voor bitcoin. Met de verkoopdruk van overheidsinstellingen die afneemt en de interesse van institutionele beleggers die toeneemt, lijkt de markt klaar voor een herstel. Analisten zien dit als een gezond instappunt voor nieuwe investeerders, wat kan leiden tot een stijging van de BTC-prijs in de komende maanden.