Timo Bult Timo Bult
4 min. leestijd

Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig

Klanten van DZ Bank kunnen binnenkort handelen in bitcoin en ethereum

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig

Foto: Marcel Rommens/Shutterstock

De Duitse bankgigant DZ Bank heeft aangekondigd dat ze haar klanten de mogelijkheid zal bieden om direct te handelen in cryptovaluta zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dit nieuws markeert een belangrijke ontwikkeling voor zowel de crypto- als de bankensector binnen de Europese Unie.

Waar banken in de EU steeds vriendelijker worden ten opzichte van crypto, zijn Nederlandse banken nog altijd voorzichtig. Dat blijkt uit een rondvraag bij de ING, ABN Amro en Rabobank.

DZ Bank zet de toon met bitcoin- en ethereum-handel

DZ Bank, de op één na grootste bank van Duitsland met een beheerd vermogen van ongeveer 645 miljard euro, heeft een samenwerking aangekondigd met Boerse Stuttgart Digital. Deze samenwerking stelt de bank in staat om crypto-handel en bewaardiensten aan te bieden aan haar 700 coöperatieve bankklanten, die op hun beurt deze diensten kunnen doorgeven aan hun particuliere klanten.

De technische en operationele voorbereidingen zijn al begonnen en de eerste banken zullen dit jaar nog worden aangesloten. Er volgt een gefaseerde uitrol en testfase voor geselecteerde particuliere klanten. Onder andere door de omvang van de bank kan de stap van DZ Bank weleens een kantelpunt zijn in de relatie tussen traditionele banken en digitale valuta in Europa.

Internationale cryptotrend bij banken

DZ Bank is niet de enige financiële instelling die stappen zet in de cryptowereld. Rivaliserende bank Commerzbank kondigde eerder aan dat ze handel in cryptocurrencies zou aanbieden aan Duitse zakelijke klanten.

Daarnaast heeft Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, onlangs een vergunning aangevraagd bij de Duitse toezichthouder voor de financiële markten (BaFin) om bewaardiensten voor digitale valuta aan te bieden.

Ook internationaal zien we soortgelijke ontwikkelingen. Santander heeft plannen om bitcoin- en ethereum-handel aan te bieden aan haar klanten in Zwitserland. Daarnaast verkregen het Franse Société Générale en Oostenrijkse Raiffeisen Bank crypto-vergunningen in respectievelijk Frankrijk en Oostenrijk om soortgelijke cryptodiensten aan te bieden.

Nederlandse banken blijven terughoudend

Ondanks de ontwikkelingen in Duitsland en elders in Europa, blijven Nederlandse banken vooralsnog terughoudend als het gaat om het aanbieden van cryptodiensten. Crypto Insiders vroeg de drie grootste banken van Nederland – Rabobank, ABN Amro en ING – naar hun plannen op dit gebied.

Rabobank geeft aan de cryptomarkt nauwlettend te volgen, maar ziet momenteel nog te veel risico’s: “Wij juichen innovatie toe en volgen de ontwikkelingen op het gebied van crypto-activa dan ook op de voet. Op dit moment hebben wij echter nog geen plannen om een platform voor de koop en verkoop van crypto-valuta aan te bieden,” aldus een woordvoerder. De bank wijst op risico’s zoals koersfluctuaties en de mogelijke betrokkenheid van klanten bij witwassen of andere criminele activiteiten.

ABN Amro toont zich eveneens voorzichtig. De bank neemt geen crypto-activa op in hun beleggingsproducten en geeft hierover ook geen advies. “Wij vinden het nog steeds te risicovol en moeilijk te waarderen,” stelt ABN Amro. De bank erkent wel dat er internationaal stappen worden gezet in de regulering van cryptomarkten, maar vindt dat er nog veel werk te doen is voordat ze zich comfortabel voelen om zelf crypto-gerelateerde diensten aan te bieden.

ING volgt een vergelijkbare lijn: “We volgen de ontwikkelingen met interesse, maar hebben vooralsnog geen plannen om dit vanuit ING Nederland aan onze klanten aan te bieden. Dit heeft te maken met het ongereguleerde karakter ervan en de vaagheid met betrekking tot de tastbare waarde ervan binnen een ecosysteem,” aldus een woordvoerder van de bank.

Hoewel de Nederlandse banken momenteel nog afwachtend zijn, lijkt de deur naar cryptodiensten niet volledig gesloten. De houding van de banken wijst op een zekere mate van interesse, maar de zorgen over volatiliteit, criminaliteit en het gebrek aan duidelijke regelgeving wegen voorlopig zwaarder dan de potentiële voordelen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Ethereum crasht hard, grote investeerder verkoopt plotseling ETH
Ethereum ziet inflatie stijgen & status als ‘supergeld’ wankelen
Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval
Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval
Advertentie