Foto: Shutterstock/PowerUp
Het is geen geheim dat de ‘halvings’ van bitcoin (BTC) een enorm positieve invloed kunnen hebben op de bitcoin prijs. Dat is immers exact wat na elke halving in het verleden is gebeurd. Maar investeringsbanken hoor je doorgaans niet over bitcoin, en al helemaal niet op een positieve manier. Maar een Duitse investeringsbank doet dat wel.
“Bitcoin halving gaat voor stijging zorgen”
Het Hamburgse financiële instituut Berenberg schrijft in een onderzoek over hoe bitcoin de komende maanden een bearmarkt achter zich zou kunnen laten. Dat claimt Decrypt, die het niet nader gespecificeerde onderzoek zegt te hebben ingelezen. De omslag zou worden veroorzaakt door ‘een verscheidenheid aan factoren, evolutie en timing’.
Zo is bitcoin praktisch de enige digitale activa die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wordt gezien als een commodity, en niet als een effect. Dat betekent dat BTC wellicht een vrijstelling heeft van de regulatieproblemen waar sommige andere tokens mee kampen. De token wordt immers net als een grondstof ‘gedolven’ door bitcoin miners, in plaats van dat deze uitgegeven wordt door een volledig centrale entiteit.
Over mining gesproken; in de lente van 2024 vindt volgens de planning de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit houdt in dat miners ná deze gebeurtenis de helft minder bitcoin krijgen voor hun gedane moeite. Dat wordt zou positief zijn voor bitcoins prijs – afgaande op het verleden in ieder geval wel.
Decrypt toont een drietal grafieken waaruit duidelijk wordt dat alle drie voorgaande halving vrij snel leidde tot een volgende bullmarkt. De halving in 2016 vormt daarin een uitzondering, daarop volgde een flinke crash voordat de bullrun vlak daarna begon.
Wordt bitcoin een veilige haven?
Berenburg noemt MicroStrategy (ticker: MSTR) als een gunstig aandeel om blootstelling te krijgen aan bitcoin. Het aandeel zou hierin als een hefboom functioneren. Michael Saylors bedrijf heeft namelijk meer bitcoins dan welk ander bedrijf dan ook, daarom zou het immens kunnen profiteren van een eventuele grote prijsstijging.
De investeringsbank beargumenteert dat de bankencrisis ervoor heeft gezorgd dat investeerders bitcoin steeds meer beginnen te zien als een alternatieve activa in een bredere financiële context. Het zou dus niet alleen een speculatief instrument meer zijn, maar ook een manier om het risico dat je met andere activaklassen loopt te beperken. Bitcoin zou nu steeds meer een alternatieve valuta zijn.