Nadat de prijs van Bitcoin (BTC) op dinsdagochtend 20 november haar dalende lijn voortzette tot (alweer) een nieuw jaarlijks dieptepunt van onder de $4.200 (CoinMarketCap) zag de situatie er nog hopelozer uit dan men voor mogelijk kon houden, maar vanaf het eind van de ochtend heeft BTC toch nog een kleine rebound gemaakt tot de $4.800 maar het heeft er alle schijn van dat dat van korte duur was.
Door de aanhoudende malaise voor BTC en alle andere cryptocurrencies zag de gehele cryptomarkt in de afgelopen 24 uur nog eens $30 miljard verdampen en is er van de $212 miljard die het een week geleden bedroeg nog geen $155 miljard over. Hoewel de meeste analisten de hard fork van Bitcoin Cash (BCH) aanwijzen als oorzaak voor de sell-off en de daarmee gepaard gaande hash-oorlog zeker geen goede invloed heeft op de cryptomarkt, lijkt er meer aan de hand te zijn op de markt en daarvan zou paniek zomaar eens de grootste reden van kunnen zijn. Whales zouden grote aantallen BTC van de hand doen en dit zou paniek veroorzaken onder retailbeleggers en een kettingreactie veroorzaken.
Volgens Michael Moro, CEO van Genesis Global Trading, een bedrijf dat over-the-counter cryptocurrencies verkoopt, beginnen grote investeerders die BTC kochten toen het rond de $1.000 waard was bij de huidige BTC-prijs hun fondsen te verkopen. Tegenover The Block meldt hij het volgende:
We zien dat de mensen die begin 2017 kochten vandaag voor het eerst verkopen.
Hoewel BCH met een verlies van meer dan 30% in de afgelopen 24 uur de grootste verliezer van vandaag is verkeert ook Ethereum (ETH) in een van de slechtste positie van alle grote cryptocurrencies. ETH kwam vandaag al even onder de $130 en nadat het gisteren al werd ingehaald door Ripple (XRP) als de op een na grootste cryptocurrency, lijkt het erop dat er voor miljoenen dollars aan ETH wordt gedumpt op openbare crypto-exchanges, hetzij door de operators van ICO-projecten op het Ethereum-netwerk, hetzij door individuele ETH-bezitters. Mocht de verkoopdruk op ETH de komende dagen nog groter worden, zou het mogelijk voor het eerst sinds halverwege vorig jaar de $100 kunnen testen, en daarmee zou Arthur Hayes, “oplichter” of niet, zomaar eens gelijk kunnen krijgen.
In hetzelfde opiniestuk waarin Hayes in augustus die uitspraak over Ethereum deed, sprak hij over waar een bodem voor Bitcoin gevonden kon worden. Daarin noemde hij ook de prijs waarbij het voor miners nog rendabel bleef om hun apparatuur draaiende te houden:
Miners zouden bij een BTC-prijs van ongeveer $5.000 hun activiteiten aanpassen en hun machines naar goedkopere gebieden verplaatsen. Bij een prijs tussen de $3.000 tot $4.000 zouden deze miners hun machines volledig uitzetten.
Op het moment van schrijven is Bitcoin $4.600 waard en als je bedenkt dat dat bijna $1.790 minder is dan dat het een week geleden waard was, lijkt die grens van $4.000 gevaarlijk dicht in de buurt te komen.