Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Bitcoin mining wordt vaak gezien als een vervuilende industrie met een onnodig hoge CO2 uitstoot. Een dorpje in Guatemala laat zien dat het ook anders kan. Met gebruik van oude bitcoin (BTC) miners en gerecyclede kookolie gaat het dorp vervuiling van een lokaal meer tegen.
Een schoon meer door bitcoin mining?
Al langere tijd wordt er moeite gedaan om het Guatemalaanse meer Atitlán schoon te maken. Keer op keer bleek dit echter te duur en ingewikkeld te zijn. Een circulair Bitcoin initiatief in Guatemala, genaamd ‘Bitcoin Lake,’ lijkt nu toch een duurzame manier te hebben gevonden. Bitcoin Lake oprichter Patrick Melder licht dit toe:
“De laatste 5 jaar lukte het maar niet om het 300 miljoen dollar kostende project om het meer schoon te maken van de grond te krijgen. Er waren simpelweg te veel belangengroepen die het niet eens konden worden over een oplossing.”
Bitcoin Lake nam het heft in eigen handen en vond een duurzame manier om gebruikte kookolie te gebruiken om bitcoin te minen. De kookolie zou anders op straat en uiteindelijk in het meer terecht komen. Ondanks de uitstoot van CO2 voorkomt het minen met kookolie verdere vervuiling van het meer.
Eerder deze maand deelde Bitcoin Lake een video op twitter waar de bitcoin mining setup te zien is. De oprichters van het initiatief hopen vergelijkbare gemeenschappen te inspireren. Op deze manier wordt niet alleen de natuurlijke omgeving schoner, ook levert het de gemeenschap rond het Atitlán meer een bron van inkomsten.
Well, I’m sure most of you have seen our viral video – but if you haven’t here it is again!@mrcdbrown3 & @A2JUN_AJPU_bits showing off our Kaboom project 👉 @BillWhittaker11
It all started with a plan 👉 https://t.co/XM6hJy1R1n#Bitcoin #Guatemala
a 🧵
1/n pic.twitter.com/eN08kQslOY— Bitcoin Lake / Lago Bitcoin Guatemala 🇬🇹🍊💊⚡️ (@LakeBitcoin) September 12, 2022
Meer dan alleen bitcoing mining
Wereldwijd wordt bitcoin mining vaak bekritiseerd en weggezet als een vervuilende industrie. Recent komen echter steeds vaker onderzoeken naar voren die manieren schetsen waarop bitcoin mining positief het milieu juist kan beïnvloeden.
Het Guatemalaanse initiatief is geïnspireerd door Bitcoin Beach, een vergelijkbaar project in EL Salvador. In tegenstelling tot Bitcoin Beach heeft Bitcoin Lake het project vanaf de grond opgebouwd zonder hulp van donaties.
Naast het minen van bitcoin en het schoonhouden van de omgeving, zet Bitcoin Lake zich in op educatie. Zo leren kinderen in de omgeving sinds begin dit jaar over fundamentele economische begrippen zoals inflatie en de eigenschappen van geld. Ook organiseert Bitcoin Lake verschillende educatieve evenementen voor volwassenen, ondernemers en inheemse vertegenwoordigers.