Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Donald Trump belooft wereldberoemde cryptocrimineel te bevrijden

Ross Ulbricht is de man achter het criminele platform Silk Road

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Donald Trump belooft wereldberoemde cryptocrimineel te bevrijden

Foto: Prashantrajsingh/Shutterstock

Afgelopen woensdag heeft presidentskandidaat Donald Trump gezworen dat hij de oprichter van Silk Road, Ross Ulbricht, te hulp zou schieten. Ulbricht was een van de vroege adopters van betalingen met bitcoin (BTC) op zijn illegale dark web platform Silk Road. Trump wilt de man, die al jaren in de gevangenis verblijft, vrijlaten. Dat liet Trump weten via zijn officiële kanalen.

Bitcoin-ETF’s bloeden derde dag op rij te midden van geopolitieke onrust
Bitcoin-ETF's bloeden derde dag op rij te midden van geopolitieke onrust

Trump wilt cryptocrimineel vrij krijgen bij herkiezing

Ross Ulbricht is de oprichter van Silk Road, een beruchte online marktplaats die actief was op het dark web van 2011 tot 2013. Silk Road stond bekend om het aanbieden van illegale producten, met name drugs. Het platform werd berucht vanwege de anonieme handel met behulp van bitcoin als betaalmiddel. Dat maakte Ulbircht een early adopter van de grootste cryptocurrency.

In 2013 werd Ulbricht gearresteerd en aangeklaagd voor onder meer witwassen, hacken, drugsverkoop en het organiseren van een criminele organisatie. Twee jaar later werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot twee keer levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating, plus nog 40 jaar. Vrijkomen leek er voor hem niet in te zitten.

Momenteel spendeert Ulbricht al zijn twaalfde jaar achter de tralies, zo blijkt uit het cryptonieuws. Op het mediaplatform van Trump, Truth Social, liet de Republikein het volgende weten:

“IK GA ROSS ULBRICHT REDDEN!”

Dit resulteerde in een opmars van de bitcoin-discussie van toen. Silk Road heeft namelijk de bitcoin-betalingen mainstream gemaakt. Dat Ulbricht een belangrijk figuur in de crypto-industrie is, mag duidelijk zijn. Vooral de discussie rondom de rol van de overheid in het economische landschap en de visie op decentralisatie kwam opnieuw tot leven. Bovendien vind men de straf die Ulbricht is opgelegd vrij hoog.

Advertisement

Ulbricht blij met steun Trump, controverse neemt toe

Dit is overigens niet de eerste keer dat Trump zijn steun uitspreekt voor de crimineel. Eerder dit jaar, in de maand mei, was het al eens raak. Op de Libertarian National Convention vertelde Trump dat hij Unbrichts levenslange gevangenisstraf “op dat één” zou omzetten als hij herkozen zou worden.

Tijdens het evenement werd dit hem absoluut in dank afgenomen. Er verschenen diverse ‘Free Ross’-borden en het publiek juichte massaal. Buiten de conferentie om ontstonden er echter andere, kritischere, meningen.

Ulbricht zelf reageerde dat hij, logischerwijs, erg blij was met de steun van de ex-president van de Verenigde Staten.

“Dank u. Dank u. Dank u. Na 11 jaar in de gevangenis is het moeilijk uit te drukken hoe ik me op dit moment voel. Het is dankzij jullie onuitputtelijke steun dat ik misschien een tweede kans krijg”, schrijft hij in een post op X.

Maar zoals eerder vermeld was niet iedereen te spreken over de uitspraak van Trump. Zo ook binnen de crypto-industrie. De ene kant is laaiend enthousiast en ziet het als een oprechte daad voor gerechtigheid. De andere kant denkt dat Trump hiermee enkel de cryptoliefhebbers wilt naar zijn hand wilt zetten voor het presidentsrace in november dit jaar. Wie er gelijk heeft, zal men bij de uitslag pas te weten krijgen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Advertentie