Foto: Kiev.Victor/Shutterstock
De Nederlandsche Bank (DNB) noemt goud een “baken van vertrouwen” en het bezit dan ook een aanzienlijke hoeveelheid goud. Dit schrijft DNB in een onlangs verschenen artikel waarin het dieper ingaat op zijn goudbezit. Hierin doet de centrale bank een aantal interessante uitspraken.
DNB bezit zo’n 600 ton goud, waarvan 31% in de kluizen van DNB ligt. Dit heeft een totale waarde van €6 miljard. Veel centrale banken wereldwijd zijn na de financiële crisis in 2008 goud gaan opkopen en DNB laat in het artikel weten waarom:
Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank. Dat geeft een veilig gevoel.
De reden dat voorstanders van bitcoin (BTC) enthousiast raken over deze uitspraak is dat goud een ideale vorm van geld is omdat het een hoge ‘stock-to-flow ratio‘ heeft. Daardoor kon de economie in het verleden goed blijven draaien, echter zorgde de Great Depression er in de jaren 30 voor dat de Verenigde Staten de koppeling tussen de dollar en goud verbraken. Daardoor kon het verschillende dingen doen zoals geld bijdrukken om de economie te stimuleren met inflatie als gevolg.
Het “vertrouwensanker” dat goud nog steeds is, vloeit dus voort uit de hoge stock-to-flow ratio. Bitcoin zal op den duur echter een nog hogere stock-to-flow ratio hebben dan goud waardoor het de bijnaam “het digitale goud” heeft gekregen. Net als goud is er maar een beperkte voorraad bitcoin. De instroom van nieuwe bitcoin zal op den duur afnemen door de verschillende ‘halving events’. Daardoor is de verwachting dat bitcoin, net als goud, zijn waarde beter zal behouden. Gabor Gurbacs, manager digitale activa bij VanEck vindt dan ook dat private valuta moeten kunnen concurreren met de valuta van centrale banken:
Ik ben er van overtuigd dat particuliere/niet-soevereine gelden een plaats in onze wereld hebben. Particuliere gelden moeten op de vrije markt kunnen concurreren met geld van centrale banken. Met de groeiende wereldwijde internettoegang en de vooruitgang op het gebied van cryptografie zijn privé-gelden mogelijk.
I firmly believe that private/non-sovereign moneys have a place in our world. Private moneys should be allowed to compete in the free market with central bank moneys. With growing global internet access and advancements in cryptography, private moneys are feasible. #bitcoin #gold
— Gabor Gurbacs (@gaborgurbacs) October 8, 2019
Crypto Insider David meldt dat de koers van bitcoin (BTC) zich momenteel op dun ijs begeeft. Lees zijn nieuwste uitgebreide bitcoin (BTC) koers weekanalyse hier!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.