Gisteren was op Crypto Insiders te lezen dat de hash rate, oftewel rekenkracht, van het bitcoin (BTC) netwerk met maar liefst 30 tot 40 procent was gedaald. Toen nieuws erover naar buiten kwam was het onduidelijk wat de oorzaak hiervoor was en al snel gingen er allerlei geruchten over fear, uncertainty and doubt (FUD) rond.
Zo stelde Joe Dipasquale, CEO van BitBull Capital, tegen CNBC dat de daling van de hash rate een van de factoren was die de duikvlucht van de bitcoin-koers veroorzaakte gisterenavond.
Echter is de realiteit hoogstwaarschijnlijk lang niet zo dramatisch. De hash rate van een cryptocurrency blockchain duidt op de hoeveelheid berekeningen die het netwerk in een seconde uitvoert. Een hogere hash rate impliceert meer concurrentie tussen bitcoin-miners alsmede een veiliger netwerk.
Dus wat was de reden voor de dip in de hash rate? Dat heeft voornamelijk te maken met hoe deze data berekend wordt. Deze hash rate grafieken, zoals te zien op blockchain.com, maken een schatting gebaseerd op de intervaltijden van het laatst geminde block. Soms gaat dat sneller en soms langzamer, waardoor een grote variantie in de grafieken te zien is.
Christopher Bendiksen, hoofd onderzoek bij Coin Shares, legt uit dat het om een “verrassend veel voorkomende misvatting” gaat:
PSA: #bitcoin hashrate is not a known measure.
It can only be estimated from previous block intervals.
Block times are Poisson distributed which sometimes causes large variance in block intervals. If several slow blocks happen in a row, it makes these estimates spike down.
— Christopher Bendiksen (@C_Bendiksen) September 24, 2019
De bitcoin hash rate is geen vast gegeven. Het kan alleen worden geschat op basis van eerdere block intervallen. Blocktijden zijn gebaseerd op een Poisson verdeling wat soms voor een grote variantie in block intervallen zorgt. Als er meerdere langzame blocks achter elkaar vallen dan zakken de schattingen naar beneden.
Als men de grafieken bekijkt ziet men ook vele pieken en dalen, dat is dus inherent aan de variantie. Bendiksen raadt dan ook aan om een grafiek te gebruiken die gemiddelden van een of twee weken toont voor aan accurater plaatje. Twitteranalist Storms bevestigt Bendiksens verhaal:
I log the estimated network hash rate from my node in 5 minute intervals and don’t see anything out of the ordinary.
Lowest estimated was ~66 EH/s, but it appears as though we just had a few slow blocks (ex: 596213, 596250, 596267, etc) that snowballed the estimate downward. pic.twitter.com/ae4EHExBNO
— Austin Storms (@austorms) September 24, 2019
Ik log de geschatte netwerk hash rate van mijn node in intervallen van 5 minuten en zie niets bijzonders.
Laagste schatting was ongeveer 66 EH/s, maar het lijkt erop dat we slechts een paar langzame blokken hadden die de schatting omlaag brachten.
Inmiddels is volgens blockchain.com de BTC hash rate weer terug naar ongeveer 92.8 exahashes per seconde (EH/s). Er wordt gespeculeerd door miners dat de hash rate van bitcoin een nieuwe record van 120 EH/s voor het einde van dit jaar zal bereiken.
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe bitcoin (BTC) koers weekanalyse voor je klaarstaan! Benieuwd wat hij verwacht voor de lange termijn? Lees dan hier verder.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.