Foto: AlyoshinE/Shutterstock
Bitcoin (BTC) staat bekend als een activa met een hoge volatiliteit. Het koersverloop van de afgelopen zestien maanden illustreert dit dan ook uitstekend. Nadat bitcoin in november 2021 een all-time high van ongeveer 69 duizend dollar bereikte, was de weg naar beneden ingezet en vond de bitcoin koers een jaar later een bodem van onder de 16 duizend dollar. Dit betreft een totale daling van maar liefst 77%.
Sinds de jaarwisseling is het beeld echter drastisch veranderd: in het eerste kwartaal steeg de grootste crypto qua marktkapitalisatie met ongeveer 70% en was het de best presterende activa.
ROI bitcoin VS ROI aandelenindexen
Data verkregen door Finbold laat zien dat de ROI (return on investment) van bitcoin maar liefst 170,32% hoger was in vergelijking met het gemiddelde van vijf grote aandelenindexen. BTC schoot met 69,4% de lucht in, terwijl het gemiddelde rendement voor de indexen 5,5% bedroeg.
Van de indexen behaalde NASDAQ Composite (IXIC) het hoogste rendement met 17,39%, gevolgd door S&P 500 (SPX) met 6,36%, terwijl US Small Cap 2000 (RUT) met 2,51% op de derde plaats eindigde. FTSE 100 (FTSE) mocht de vierde plek in bezit nemen met een ROI van 0,99%, terwijl Dow Jones Industrial Average (DJI) op de vijfde plaats kwam met een stijging van 0,56%.
BTC profiteert van bankendrama
De indrukwekkende prestaties van bitcoin in het huidige jaar kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, maar de onrust in de banksector lijkt een significante impact te hebben gehad tot dusver. Te midden van de chaos in de bankwereld zagen investeerders de crypto sector als een aantrekkelijk alternatief voor het traditionele gecentraliseerde monetaire systeem.
Onlangs kon je nog in het Bitcoin nieuws lezen dat BTC veel altcoins achter zich wist te laten qua koersprestaties. Tijdens de onrust in het Amerikaanse banksysteem nam de dominantie van BTC als percentage van de totale crypto-marktkapitalisatie snel toe. Bitcoin is dan ook niet voor niets gecreëerd in reactie op de financiële crisis in 2008. De whitepaper van het decentrale alternatief voor het financiële systeem werd namelijk ongeveer zes weken na de dramatische ineenstorting van lehman Brothers gepubliceerd.