Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Dit is hoeveel bitcoin er in totaal in de nieuwe spot-ETF’s zit

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
BlackRock bitcoin ETF domper teruggedraaid, goedkeuring blijft onzeker

Foto: Heerapix/Shutterstock

Begin januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) na lang wachten 10 verschillende spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) goed. Dit type Exchange Traded  Fund wordt gezien als het beste soort ETF dat je je kunt wensen, maar na de goedkeuring zagen we voornamelijk aanzienlijke outflows. Toch bezitten de beursfondsen een reusachtig deel van de bitcoin supply.

Bybit (powered by SATOS) lanceert crypto-debitcard met 10% cashback
Bybit (powered by SATOS) lanceert crypto-debitcard met 10% cashback

Bitcoin spot-ETF’s hebben enorm veel bitcoin

Op sociale mediaplatform X schrijft de Nederlandse crypto-analist Maartunn op basis van gegevens van CryptoQuant dat alle ETF’s bij elkaar nu zo’n 591.738 BTC bezitten. In totaal bestaat er op dit moment zo’n 19,6 miljoen BTC, de ETF’s zijn samen dus goed voor ongeveer 3 procent van het circulerende bitcoin-aanbod.

Bij elkaar is dat volgens BitcoinTreasuries meer dan welk ander bedrijf dan ook. MicroStrategy bezit op het moment namelijk 189.150 BTC, wat zo’n 8,1 miljard dollar waard is. Dat is ongeveer 0,9 procent van het totale aantal BTC in omloop.

De ETF’s hebben zelfs bij elkaar iets meer dan de helft van het aantal coins dat Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto zou bezitten. Dat wordt namelijk geschat op 1,1 miljoen BTC.

Advertentie

GBTC grootste oorzaak krimp

Dit zijn de cijfers nádat de spot-ETF’s te kampen hadden met flinke kapitaalvlucht. De overgrote meerderheid van de coins is namelijk in bezit van Grayscale. Maar liefst 564.402 BTC zit in het GBTC-fonds dat al langer bestond, maar begin januari is omgezet in een spot-ETF. Grayscale is dus zelfs groter dan MicroStrategy.

Daardoor heeft het een enorme voorsprong op kunnen bouwen op de rest van de fondsen, die volgens de analist ‘maar’ 27.336 BTC bezitten. Dat is weliswaar bijna 1,2 miljard dollar waard, maar het is niets vergeleken met het bezit van Grayscale, dat ruim 24,2 miljard dollar waard is.

Bijna alle krimp is dus te verklaren aan de hand van GBTC – alle overige fondsen zijn namelijk met niets begonnen. Dit zou komen doordat Grayscale erg hoge handelscommissies vraagt van investeerders en omdat het nu failliete FTX een groot aantal GBTC-aandelen had.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Advertentie