Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock
De aandelenmarkt schoot afgelopen vrijdag omhoog nadat bekend werd dat de Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt en ook voor de bitcoin koers was dit geen negatief nieuws. Dat de markt dit als een positief signaal interpreteert mag geen verrassing zijn, omdat we al langer op zoek zijn naar nieuwe signalen dat de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank voorbij is.
Afgelopen week was om twee reden bullish voor risico-assets:
- Zwakke economische data vanuit de Verenigde Staten
- Nieuwe rentepauze van de Amerikaanse centrale bank (de 3e van 2023)
Het einde van de renteverhogingen?
De Amerikaanse centrale bank liet afgelopen woensdag voor de tweede maal op rij de rente onveranderd. In de laatste vijf ontmoetingen van de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank waren dit de besluiten:
- mei 2023: verhoging van 0,25 procent
- juni 2023: pauze
- juli 2023: verhoging van 0,25 procent
- september 2023: pauze
- november 2023: pauze
Nu is de grote vraag wanneer de eerste renteverlagingen komen, want dat kan weleens de katalysator worden voor bitcoin en de rest van de financiële markt om aan een nieuwe bullrun te beginnen.
Voor de volgende rentevergadering van de Federal Reserve schat de markt de kans op een nieuwe verhoging in op 4,8 procent. De overige 95,2 procent wordt toegekend aan een nieuwe rentepauze. Daarmee is de kans dus bijna 100 procent dat we op 13 december 2023 wederom een pauze krijgen.
Daarmee wordt de eerste verlaging al doorgeschoven naar 2024. Persoonlijk verwacht ik ergens rond maart 2024 de eerste renteverlaging, wat qua timing perfect zou uitkomen met de volgende bitcoin halving, die voor april 2024 op de planning staat.
Wat dit betekent voor bitcoin
De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 natuurlijk met het verhogen van de rente om het inflatieprobleem op te lossen. Waar centrale bankiers in 2021 nog spraken over een tijdelijke opleving van de inflatie, bleek de golf van geldontwaarding een stuk minder tijdelijk dan gehoopt. Wat volgde was een reeks van agressieve renteverhogingen, met alle gevolgen van dien voor de bitcoin koers.
Inmiddels lijkt de trend van desinflatie begonnen en dat wordt versterkt door de verzwakkende economische data en natuurlijk de arbeidsmarkt die eindelijk wat lijkt te verzachten.
Gezien de macro-economische ontwikkelingen, de aankomende bitcoin halving en de Spot Bitcoin ETF die weleens op de markt kan komen in Amerika; zou het helemaal niet vreemd zijn om de dominantie van bitcoin verder te zien stijgen.
Voor altcoins lijkt er, zeker in vergelijking met bitcoin, op dit moment even weinig ruimte om terrein te winnen.