Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock
Het gaat niet goed met de crypto markt op dit moment. De koersen van vrijwel alle cryptocurrencies staan erg diep onder water en mogelijk was dit nog niet eens de bodem. Zij die deze moeilijke periode echter overleven kunnen volgens deputy governor van de Engelse centrale bank, Jon Cunliffe, herrijzen als de nieuwe ‘Amazons en eBays’ van de wereld.
De Dot-com bubbel
Cunliffe vergelijkt de huidige crash met het uiteenspatten van de Dot-com bubbel aan het einde van de jaren ‘90, dat meldt Bloomberg. Destijds klapte de internetbubbel totaal in elkaar en ging er meer dan $5 biljoen aan waarde verloren. Destijds betekende dat echter helemaal niet het einde van een industrie. Het was juist de periode waarin bedrijven zoals Amazon de eerste stappen in de richting van groot succes zetten.
Ja, er zullen een hoop crypto bedrijven ten onder gaan tijdens deze crypto winter. Sommige analisten verwachten zelfs dat tweederde van alle crypto hedge funds zullen sneuvelen. Volgens Jon Cunliffe zal de technologie, net zoals bij de dot-com bubbel, echter niet verdwijnen.
“De analogie voor mij is de Dot-com boom, toen $5 biljoen van de waarde werd weggeveegd, Veel bedrijven gingen ten onder, maar de technologie ging niet weg. Degenen die overleefden, de Amazones en de eBays, bleken de dominante spelers te zijn,” zei hij.
De crypto industrie heeft de potentie om op dezelfde manier te herrijzen. Volgens Cunliffe heeft de crypto sector namelijk de potentie om het huidige financiële systeem compleet te veranderen door gebruik te maken van revolutionaire technologie.
Bank of England over crypto
Cunliffe sprak ook kort over het standpunt van de Engelse centrale bank jegens de crypto industrie. Volgens hem is de bank op dit moment vooral bezig met stablecoins en central bank digital currencies (CBDC). De bank is al meer dan een jaar nauwkeurig aan het onderzoeken hoe het een CBDC zou moeten implementeren.
“De vraag is of je beter af bent met private stablecoins om op bepaalde gebieden meer geoptimaliseerd te zijn, die dan op een of andere manier weer aan een centrale bank ledger koppelen? Of moeten wij de basis leveren?” aldus Cunliffe.