Foto: Tada Images / Shutterstock.com
Crypto investeerders opgelet! Er gaat een video rond waarin zogenaamd Elon Musk een bepaald crypto project promoot tijdens een TED Talk. Deze video is een zogeheten deepfake. Dat betekent simpelweg dat de video nep is en met geavanceerde technologie is bewerkt. Elon Musk heeft recent geen TED Talk gegeven over een crypto project. Zelf reageerde Musk op het bericht dat er een neppe video van hem rond ging.
Elon Musk crypto deepfake
De video in kwestie, die oorspronkelijk op Twitter werd gedeeld, is een deepfake van Musk die een cryptocurrency platform zou promoten waar een rendement van 30% op crypto stortingen wordt beloofd. De oplichters maakten gebruik van originele beelden van een TED Talk met Musk en host Chris Anderson op een TED-conferentie in Vancouver in april van dit jaar.
Yikes. Def not me.
— Elon Musk (@elonmusk) May 25, 2022
Door de status van Elon Musk binnen de wereld van cryptocurrencies is hij vaker het doelwit van scammers die zich als de rijkste man ter wereld voordoen. Op social media wordt er geregeld geprobeerd om onwetende investeerders voor de gek te houden met nepaccounts. Dat er nu zelfs een deepfake van Elon Musk rond gaat is echter wel weer een nieuwe stap in de verkeerde richting. Musk reageert daarom ook op het bericht met: “Yikes!”
Crypto scams
Door de enorme populariteit van de crypto industrie en het idee dat er gemakkelijk geld te verdienen valt, zijn crypto investeerders het perfecte doelwit voor oplichters. Helaas is oplichting tegenwoordig nog altijd bijna aan de order van de dag.
In veel gevallen worden er absurd hoge rendementen beloofd en op die manier slachtoffers gelokt naar verschillende soorten neppe projecten of websites. Dit kunnen simpelweg hackers zijn, maar ook crypto projecten waar de oprichters kwaad in de zin hebben zijn geen uitzondering.
Kijk daarom als crypto investeerder altijd uit op welke websites je je inloggegevens gebruikt en wees op je hoede voor neppe crypto projecten. Als iets te goed om waar te zijn lijkt, dan is dat in veel gevallen ook daadwerkelijk zo.