Foto: Shutterstock/ Ground Picture
Bitcoin (BTC) en de maand september gaan allesbehalve hand in en hand. Als het aan veel crypto-enthousiastelingen ligt, mag de herfstmaand dan ook overgeslagen worden. September is historisch gezien de slechtst presterende maand van bitcoin en het is dan ook een hele tijd geleden sinds de maand in het groen afgesloten werd. Maakt bitcoin dit jaar kans om zijn derde groene septembermaand ooit neer te gaan zetten?
Bitcoin in september: wat kunnen we verwachten?
Coinglass brengt de koersprestaties van de volledige lifetime van bitcoin overzichtelijk in kaart. Wanneer de maandelijkse rendementen erbij worden gehaald, zal de maand september bij velen gelijk de aandacht trekken.
Sinds 2013 heeft bitcoin slechts tweemaal de septembermaand in het groen afgesloten. Alleen in 2015 en 2016 is september succesvol geweest. Veel investeerders werden tijdens deze jaren echter niet van hun stoel geblazen na de septembermaand: in 2015 steeg BTC namelijk met 2,35 procent en in 2016 met 6,04 procent. Bitcoin-investeerders hebben in het verleden natuurlijk vele malen hogere rendementen meegemaakt.
Gemiddeld genomen daalt bitcoin met ongeveer 5,6 procent in de maand september. Interessant genoeg waren de enige twee jaren waarin september een positieve maand voor BTC was, jaren van prijsconsolidatie met een laag volume. Bovendien sloot bitcoin de maand augustus in zowel 2015 als 2016 in het rood af.
Momenteel liggen we op koers om de maand fors in het rood te gaan eindigen. Bitcoin opende de maand met een prijs van ongeveer 29.230 dollar, maar staat op het moment van schrijven meer dan 11 procent lager op een koers van 25.830 dollar.
Historische BTC data bieden geen garantie
Vanzelfsprekend bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De verschillende patronen die worden herkend gelden dan ook niet altijd. Zo was 2014 ook een jaar met een lage volatiliteit en toen sloot bitcoin de maand augustus af met een verlies van 17,55 procent. Volgens historische data zou dit een positieve septembermaand betekenen, maar deze bleek de slechtste september ooit te zijn tot dusver. BTC daalde namelijk met een totaal van 19 procent.
Er zijn ontzettend veel factoren die de koers van bitcoin beïnvloeden en simpelweg een maand de oorzaak geven voor de behaalde resultaten is natuurlijk erg makkelijk. Het zou echter gedeeltelijk kunnen dienen als een self-fulfilling prophecy. Of er meer bloed op het pad van bitcoin ligt is voor nu nog even afwachten geblazen. De koers bevindt zich momenteel in ieder geval in gevaarlijk territorium: voor het eerst sinds begin januari handelt het namelijk onder zijn 200-daagse en 200-wekelijkse moving averages.