Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies moeten onderzocht worden door de centrale bank van Tanzania, zo stelt de president van het Afrikaanse land.
President Samia Suluhu Hassan drong hier maandag op aan. Hij is van mening dat de centrale bank digitale activa in moet zetten, omdat hij de toenemende wereldwijde impact van crypto ziet:
“We zijn getuige geweest van de opkomst van een nieuwe reis door het internet.”
Tanzania staat als opkomende economie open voor de adoptie van bitcoin en andere digitale munten. Iets wat op dit moment nog helemaal niet gebruikelijk is in (Oost-) Afrika.
“In de hele regio, inclusief Tanzania, hebben ze deze routes niet geaccepteerd of zijn ze ze niet gaan gebruiken.”
Met de oproep van Hassan hoopt hij dat Tanzania een aantal Latijns-Amerikaanse landen achterna gaat. Wetgevers daar dringen al langer aan op crypto adoptie op grotere schaal. El Salvador is hierin toonaangevend, in dat land is bitcoin recent wettelijk gezien geaccepteerd en opgenomen als betaalmiddel.
“Mijn oproep aan de Centrale Bank is dat jullie aan die ontwikkeling moeten gaan werken. De Centrale Bank moet klaar zijn voor de veranderingen en niet onvoorbereid zijn.”
Afrikaanse wetgevers zijn traag op het gebied van crypto. Toch is Tanzania wel stappen aan het zetten. Zo ging het land eerder al in zee met Cardano (ADA).
Bovendien is de regio waarin Tanzania zich bevindt, Sub-Sahara, een hotspot wat betreft peer-to-peer (P2P) bitcoin handel. De regio is wekelijks goed voor een handelsvolume van plus minus $16,5 miljoen. De regio is hiermee op dat gebied de op een na grootste ter wereld, achter Noord-Amerika.
Nigeria is met $8,5 miljoen de grootste aandeelhouder uit Sub-Sahara. Alleen de Verenigde Staten hebben een grotere P2P bitcoin markt. Tanzania staat in die regio op een zevende plaats, met een wekelijks volume van $90.000, maar als het aan Hassan ligt komt hier snel verandering in. Afrika staat aan de top wanneer het op groei van het P2P handelsvolume aankomt.