De prijs van bitcoin is gekalmeerd, evenals de hype
Foto: D.APIWAT/Shutterstock
De afgelopen tien dagen heeft de bitcoin koers flink wat beweging gezien. In deze korte periode steeg de prijs met bijna $10.000, voornamelijk door de renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Toch lijkt de opwaartse trend nu tot stilstand te komen.
Renteverlaging leidt tot stijging BTC
Bitcoin (BTC) bereikte op woensdag 20 september een piek van $64.000, de hoogste prijs in bijna een maand tijd. Deze stijging kwam niet uit de lucht vallen: de Amerikaanse centrale bank besloot, na vier jaar van renteverhogingen, eindelijk om de rente te verlagen.
Daarmee volgen ze andere centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Canada.
De verlaging van de rente zorgt voor een gunstig klimaat voor risicovolle activa zoals bitcoin. Lagere rentes maken het namelijk aantrekkelijker voor beleggers om investeringen te doen risicovol zijn, maar mogelijk hogere rendementen bieden, zoals cryptocurrencies.
Dit zorgde voor een flinke prijsschommeling in de markten, waarin bitcoin in slechts een paar dagen van $59.500 naar $64.000 steeg.
FOMO wijst op mogelijke prijscorrectie
Ondanks deze opmars, lijkt de prijs nu te stabiliseren. Volgens de analisten van Santiment kan de toegenomen aandacht rondom bitcoin een signaal zijn dat een correctie aanstaande is. Wanneer de Fear of Missing Out (FOMO) sterk toeneemt, zoals nu het geval is, volgt er vaak even later een tegenreactie in de markt. De hype is dan wat bedaard, en mensen beginnen dan weer hun risico te verminderen door hun winsten uit te laten keren.
Door de sterke toename van FOMO op sociale media heeft deze volgens Santiment de vierde hoogste piek van dit jaar bereikt. Dit patroon is in het verleden vaak een voorbode geweest van een koersdaling. Eerdere grote stijgingen in FOMO, zoals rond de all-time high van maart en de rallies van juni en juli, werden snel gevolgd door flinke correcties.
Fear and Greed Index stijgt
De Fear and Greed Index, een belangrijke graadmeter voor het marktsentiment, ondersteunt deze analyse. Deze index houdt rekening met factoren zoals sociale media-activiteit, prijsbewegingen en enquêtes om het huidige gevoel van beleggers te meten.
Op 17 september, de dag voor de renteverlaging, bevond de index zich nog in de angstzone (33). Sindsdien is het sentiment echter sterk verbeterd, en de index bereikte onlangs een piek van 54 (neutraal). Dit is het hoogste niveau in weken.
Een snelle stijging van de Fear and Greed Index is vaak een teken dat de markt te optimistisch is, en dat een terugval nabij is. De laatste keer dat de index zo snel steeg, zakte de koers van bitcoin van $65.000 naar $52.000 in slechts enkele weken tijd. Het is dus niet ondenkbaar dat we binnenkort opnieuw een flinke daling zullen zien.