Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock
Sinds de agressieve campagne van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die in maart 2022 begon, vreesde iedereen voor een recessie.
Tot nu toe is die uitgebleven en de Amerikaanse economie blijft verbazen. Nu lijkt ook de Amerikaanse industrie te herstellen, zoals gisteren bleek uit de ISM Manufacturing PMI, een belangrijke macro-economische indicator voor de industrie.
Wat betekent deze opleving voor de bitcoin koers? Moeten we nog langer wachten op renteverlagingen? En is dat een probleem?
Lastige situatie voor de Amerikaanse centrale bank
De Amerikaanse centrale bank lijkt ondertussen een recessie nodig te hebben om de inflatie naar de gewenste 2,0 procent te krijgen. Tot op heden is dat niet gelukt en blijft de inflatie een probleem. Om die reden moeten het de gewenste renteverlagingen blijven uitstellen.
Dat de wereldeconomie herstellende is blijkt onder andere uit de wereldwijde activiteit van containerschepen (bovenstaande grafiek), die inmiddels aan een opleving bezig is.
Sinds de bodem van het vierde kwartaal van 2022 is ook de wereldwijde liquiditeit aan een opleving bezig, wat de positieve resultaten voor financiële activa vanaf dat moment kan verklaren.
Als centrale banken straks ook nog de rente gaan verlagen, dan kan dat de financiële markten een extra boost geven.
Doet het dat niet, dan komt mogelijk de Amerikaanse overheid in de problemen. Op dit moment lijkt daarom het grote macro-economische plaatje bullish voor de bitcoin koers.
Waarom is het grote plaatje bullish voor de bitcoin koers?
De wereldwijde liquiditeit, de geldhoeveelheid in het financiële systeem, is al op de weg omhoog. Centrale banken gaan de rente niet verder ophogen en denken op dit moment na over renteverlagingen, wat de liquiditeit nog meer ten goede zal komen.
Doet de Amerikaanse centrale bank dat niet, dan komt de Amerikaanse overheid, met zijn gigantische staatsschuld (34,5 biljoen dollar) in de problemen. Het moet namelijk een steeds groter deel van die schuld herfinancieren tegen de huidige hoge rentes.
Daardoor lopen de rentebetalingen op, groeit het jaarlijkse begrotingstekort en moet het land nog meer schulden op zich nemen, waardoor uiteindelijk de rentebetalingen weer oplopen en het riedeltje opnieuw afdraait.
Het resultaat? Linksom of rechtsom komt de Amerikaanse centrale bank in een positie waarin het de financiële markten moet stimuleren. Afgezien van een geopolitiek drama of andere ellende (grote financiële crisis) lijkt er geen goed argument voor het einde van de huidige bullmarkt te zijn.