Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

De 5 grootste existentiële bedreigingen voor Bitcoin

Toekomstige ontwikkelingen kunnen een gevaar worden voor bitcoin

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blijft stabiel, maar kan knallen wegens inflatiecijfers VS

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Bitcoin bestaat inmiddels meer dan vijftien jaar, maar is ook heel vaak ‘dood’ verklaard. Ondanks dat het heeft laten zien waartoe bitcoin in staat is, heerst er binnen de gemeenschap op Reddit ook angst. Vooral angst voor de toekomst van bitcoin. In dit artikel bespreken we de vijf grootste zorgen die de gemeenschap heeft over bitcoin (BTC).

Bitcoin koers breekt $64.000, deze crypto stijgen hard
Bitcoin koers breekt $64.000, deze crypto stijgen hard

Angst voor quantum computing

Dan hebben we het natuurlijk niet over een Reddit gebruiker die als antwoord gaf: “Het feit dat ik niet genoeg geld heb om meer te kopen”, maar over ontwikkelingen op het gebied van quantum computing.

Quantum computing is een nieuw gebied van computerwetenschap en richt zich op quantummechanica. Dat laatste zou ervoor kunnen zorgen dat problemen worden opgelost buiten het vermogen van de krachtigste computers. Google heeft er al miljarden uitgegeven aan de bouw van een quantumcomputer, met als doel om er in 2029 een te lanceren. Volgens bitcoin-analist Lucien Bourdon zou de grootste angst zijn dat quantumcomputers in theorie mogelijk een aantal cryptografische systemen kunnen kraken. Niet alleen in de cryptowereld, maar ook in andere sectoren zal dit een probleem worden.

Centralisatie van BTC miners en whales

Sommige Reddit gebruikers uiten ook hun zorgen over de toenemende centralisatie van bitcoin-miners en whales. Dit zou kunnen wijzen op marktmanipulatie, waardoor grote spelers de prijs en het netwerk kunnen beïnvloeden. 

Volgens Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics, zou een grote hoeveelheid van BTC inderdaad kunnen leiden tot marktmanipulatie, maar zou het van korte duur zijn. Daarbij zei hij ook:

Het mooie aan bitcoin is dat iedereen, rijk of arm, op elk moment zoveel bitcoin kan kopen of verkopen als hij wil.

Meer rekenkracht nodig om deel te nemen

De groei van de bitcoin-blockchain kan leiden tot onafhankelijkheid van gecentraliseerde diensten, omdat niet iedereen meer zelf kan deelnemen. Satoshi beperkte de blokgrootte in 2010 tot 1 MB om spam te voorkomen, maar werd in 2017 uitgebreid. Door een zogenoemde Segregated Witness (SegWit)-upgrade werd de limiet opgeschaald tot 4 MB.

Bourdon was het hier ook mee eens en zei:

Grote blockchains met een hogere transactie doorvoer bieden misschien meer transacties per seconde, maar ze brengen decentralisatie in gevaar.

Steeds meer KYC-maatregelen en weinig miningbeloningen

Een andere angst onder de gemeenschap is de zorgen over de toenemende Know Your Customer (KYC) regelgeving door overheden in de hele wereld. Volgens Bourdon beschouwen gebruikers van bitcoin dit als een angst. Toch is het geen directe bedreiging voor bitcoin zelf.

Bovendien sprak Bourdon ook vol vertrouwen uit dat bitcoin buiten controle van de overheid zal blijven. Hij wijst daarbij op het gedecentraliseerde karakter van bitcoin. 

Tot slot zijn er ook zorgen over de bitcoin halving evenementen. De laatste vond plaats op 20 april 2024, waarbij de rewards verlaagd werden van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. In de toekomst zal dit nog minder worden, wat mogelijk een gevaar vormt om het bitcoin-netwerk veilig te houden. Ondanks deze zorgen geeft Greenspan ook aan dat de winstgevendheid van andere miners toeneemt als miners door onvrede stoppen met minen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie