Experts bezorgd over impact van 3,7 miljoen verloren BTC
Foto: holybeatnik/Shutterstock
In de crypto wereld wordt weleens gesproken over ‘verloren’ bitcoins (BTC). Dit gebeurt, wanneer investeerders die de munten hebben gekocht, er geen toegang meer tot hebben. De manier waarop mensen hun bitcoins kunnen verliezen verschilt, maar zeker is wel dat de toegang tot de munten daarna meestal niet meer te herstellen is.
Al 3,7 miljoen bitcoins verloren
Het verliezen van bitcoins kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan hardware waarop de munten staan kapotgaan, bitcoins kunnen ook naar verkeerde wallets worden gestuurd of eigenaren van de munt kunnen overlijden zonder dat er toegangssleutels zijn overgedragen. Toch is de meest voorkomende manier door het verliezen van de toegangssleutels. Wanneer dit gebeurt is het vrijwel onmogelijk om ooit nog toegang te krijgen tot de wallet. Zodra een van deze zaken voorkomt worden de bitcoins eigenlijk altijd als verloren beschouwd, omdat de kans dat er ooit nog toegang kan worden verkregen zeer minimaal is. In februari van dit jaar werd het aantal verloren BTC geschat op ongeveer 3,7 miljoen ter waarde van een astronomische $233 miljard.
Een van de bekendste voorbeelden is die van een IT-medewerker in het Verenigd Koninkrijk. James Howells had per ongeluk de harddisk van zijn computer weggegooid. Aangezien de toegangssleutels op deze schijf stonden, kon hij niet meer bij zijn 7.500 BTC komen. Howells zou wel nog hebben gezocht tussen het vuilnis op een stort in Wales, maar dit bleek tevergeefs.
Wanneer de bitcoins verloren zijn heeft dat niet alleen invloed op de persoon die de munten kwijt is, ook de bitcoin markt kan hier last van hebben. De invloed zal vooral zijn bij grote verliezen en pas op de lange termijn. Door de verloren munten daalt het aantal beschikbare bitcoins en op de lange termijn, wanneer de vraag naar de munt blijft stijgen, zal de schaarste alleen maar meer zijn toegenomen. De prijs van bitcoin zou hierdoor nog meer kunnen stijgen.
Toegangssleutel belangrijkste informatie
Door de jaren heen zijn er talloze situaties geweest waarin mensen hun bitcoins verloren. De meeste personen die dit gebeurden, waren al actief in het beginstadium van de munt. Destijds was de munt nog niet veel geld waard en was het ook nog maar de vraag of het ooit echt wat zou worden. Veel personen bewaarden hun bitcoins op hun computer, maar verloren vervolgens hun toegangssleutel. Zodra de toegangssleutel niet meer beschikbaar is, is de toegang tot de munten ook echt verloren.
Dit werd extra duidelijk toen een drugsdealer in Nederland, genaamd Clifton Collins, weigerde om zijn toegangssleutel te delen met de autoriteiten. Na zijn arrestatie wilde zij toegang tot de munten, maar door zijn weigering kon niemand erbij. De man zou in het bezit zijn geweest van ongeveer 2.500 BTC. Tijdens zijn gevangenisstraf bleek echter dat de schoonmaakster in zijn huis er per ongeluk voor had gezorgd dat zijn bitcoins alsnog waren verloren.
Opzettelijk verloren crypto
In sommige gevallen worden cryptocurrencies ook weleens opzettelijk verloren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer munten worden “geburnd” bij transacties. Bitcoin werkt niet met dit mechanismen, maar sommige crypto projecten wel. Op deze manier kunnen zij controle houden over de hoeveelheid beschikbare munten. De manier waarop munten worden “geburnd” is meestal door de munten te versturen naar een zogenaamde “burn address”. Dit zijn wallets, waarvan geen toegangssleutels beschikbaar zijn. Zodra de coins daar naartoe zijn verstuurd, zijn ze dan ook verloren.
Bescherm je cryptocurrencies beter
Al met al is het dus erg belangrijk dat je altijd toegang houdt tot je cryptocurrencies. Natuurlijk is het allerbelangrijkste om wachtwoorden te noteren en nooit te delen. Maar er zijn nog een aantal handige tips die je beter kunnen beschermen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een hardware wallet, twee-factor authenticatie en unieke wachtwoorden te gebruiken. Zo ben je beter beveiligd tegen hackers en andere slechte invloeden van buitenaf.