Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Crypto Rewind: succes bitcoin ETF’s, Europese renteverlaging & meer

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind: succes bitcoin ETF’s, cryptocrash, renteverlaging & meer

Foto: rblfmr/Shutterstock

De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees je over het succes van de bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s), de grote crypto crash van afgelopen vrijdag, de allereerste Europese renteverlaging en de lancering van een grote cryptobeurs in Nederland.

Bitcoin beursfondsen verbreken reeks, kleuren dieprood
Bitcoin beursfondsen verbreken reeks, kleuren dieprood

Een van de beste weken ooit voor bitcoin ETF’s

De Amerikaanse bitcoin ETF’s hebben de afgelopen week een van hun beste weken sinds hun lancering in januari neergezet.

Uit data van Farside Investors blijkt dat de fondsen de afgelopen week in totaal $1,83 miljard dollar hebben binnengehaald. Iedere dag is bovendien in het groen geëindigd, waardoor de teller nu op 19 staat wat betreft achtereenvolgende handelsdagen met instromen. Het eerdere record van 16 positieve handelsdagen op rij, dat eind januari/begin februari werd gevestigd, is hiermee ruimschoots overtroffen.

Afgelopen dinsdag beleefden de fondsen zelfs hun op één na beste dag sinds de lancering. Die dag vloeide er maar liefst $886,6 miljoen in de fondsen. Het absolute record werd op 12 maart bereikt, toen de ETF’s $1.045,1 miljard verwelkomden.

Advertisement

Cryptomarkt ging bloederig het weekend in

Het leek ook een sterke week te worden voor de cryptokoersen. De bitcoin koers begon de week sterk door na lange tijd weer de $70.000 te doorbreken. Vanaf woensdag bleef de koers vastgeklampt aan de $71.000, maar op vrijdag schoot de volatiliteit er weer volop in.

Op de laatste dag van de werkweek crashte bitcoin vanaf zijn weerstandszone rond de $72.000 tot onder de $69.000. Vooral altcoins werden enorm hard geraakt en crashten veelal tussen de 10% en 15%.

Crypto beleggers zijn psychopaten, zegt bekende econoom
Crypto beleggers zijn psychopaten, zegt bekende econoom

ECB verlaagt rente voor het eerst in 5 jaar

De Europese Centrale Bank heeft op donderdag voor het eerst sinds september 2019 de rente verlaagd. Precies zoals verwacht heeft de ECB de rente met 0,25% teruggebracht tot 3,75%.

Tussen 2019 en 2023 heeft de centrale bank de rente in totaal 10 keer verhoogd om de Europese inflatie de kop in te drukken. De inflatie is de afgelopen tijd gestaag gezakt, waarmee het streefdoel van 2% weer binnen handbereik is komen te liggen. Ondanks het feit dat de inflatie in mei twee procentpunten hoger lag dan een maand eerder, op 2,6%, vond de ECB dat de economie weer wat gestimuleerd kan worden.

Direct na het nieuws schoot de bitcoin koers de lucht in, om vervolgens weer hard te dalen. In principe is een lagere rente gunstig voor risicovolle activa, waaronder bitcoin en crypto.

Internationale crypto exchange OKX lanceert in Nederland

Ook in ons eigen kikkerlandje was er groot crypto nieuws. Cryptobeurs OKX kondigde op maandag de officiële lancering in Nederland aan. OKX heeft een lokaal handelsplatform geïntroduceerd en ook de eigen Web3 wallet is nu beschikbaar voor Nederlanders.

OKX, dat al sinds 2021 beschikt over een registratie als cryptodienstverlener bij De Nederlandsche Bank (DNB), biedt spothandel en conversiediensten aan voor meer dan 150 verschillende cryptovaluta, waaronder 60 eurohandelsparen.

Zowel de website als de mobiele applicatie is in het Nederlands beschikbaar, inclusief de klantenservice. Daarnaast kunnen klanten gebruikmaken van de veelgebruikte betaalmethoden iDEAL en SEPA-stortingen voor gratis geldtransacties.

OKX onderscheidt zich binnen het concurrerende landschap door tevens de focus te leggen op zelfbeheer en Web3 middels zijn eigen OKX Wallet. Middels een eenvoudige schakelmodus in de app kunnen gebruikers wisselen tussen de gecentraliseerde exchange en de Web3-wallet om de wereld van decentralized finance (DeFi) te verkennen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie