Foto: Mo Photography Berlin/Shutterstock
De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees je over de grote bitcoin (BTC) verkopen vanuit de Duitse overheid die ten einde zijn gekomen, het grote succes van de Amerikaanse bitcoin spot ETF’s, het crypto-marktsentiment en de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI).
Duitsland rond $3 miljard bitcoin-verkoop af
De Duitse overheid heeft deze week de hoofdrol gepakt in het Bitcoin nieuws. Al weken is het bezig met het op de markt dumpen van zijn in februari in beslag genomen stapel van bijna 50.000 bitcoins, maar deze week werd er flink snelheid achter gezet.
Al vanaf 19 juni drukt de Duitse overheid de bitcoin koers door regelmatig voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin te verkopen. Bij aanvang van de huidige week stonden er nog altijd zo’n 40.000 bitcoins in de wallet van de Duitse Bundeskriminalamt (BKA), maar hier is de afgelopen week in recordtempo afstand van gedaan.
Met de dag raakte de wallet steeds leger, en op vrijdagavond was er voor het eerst geen enkele bitcoin meer over. In iets meer dan drie weken heeft de Duitse overheid bijna $3 miljard aan bitcoins op de markt gebracht. Het mag duidelijk zijn dat het einde van de verkoopgolf goed nieuws betekent voor de bitcoin koers.
Succesweek voor BTC-fondsen
De Amerikaanse bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben hun beste week sinds de eerste week van juni neergezet. Iedere handelsdag werd overtuigend in het groen afgesloten, met een cumulatieve netto-instroom van $1.047,6 miljard.
Op maandag en vrijdag boekten de in januari gelanceerde fondsen het grootste succes, met instromen van respectievelijk $294,8 en $310,1 miljoen. Gemiddeld genomen haalden de fondsen de afgelopen week meer dan $200 miljoen per dag binnen, wat een indrukwekkend resultaat markeert.
De fondsen hebben nu al zes handelsdagen achter elkaar netto-instromen gezien, wat het veranderende sentiment op de cryptomarkt weerspiegelt
Bitcoiners voor het eerst ‘extreem angstig’
Hoewel de bitcoin koers nu, te danken aan de mislukte moordaanslag op Donald Trump, de $60.000 heeft heroverd, is het deze week tot twee keer toe rond de $59.000 tegen de muur aangelopen. Het heeft ervoor gezorgd dat de bitcoin Fear & Greed Index, dat al wekenlang steeds verder weg is gezakt, voor het eerst sinds januari 2023 tot het territoritum van ‘extreme angst’ daalde. Op donderdag werd een dieptepunt van 25 bereikt.
Dankzij bitcoin’s prijsstijging tot het psychologische level van $60.000 komt de sentimentindicator momenteel uit op 33 in de ‘angstige’ zone.
Amerikaanse inflatie lager dan verwacht
Afgelopen woensdag werd de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) van de maand juni gepubliceerd. Op ieder mogelijk front kwamen de belangrijke inflatiecijfers lager binnen dan verwacht, zoals te zien in onderstaande tabel:
Text | Jaarlijks | Maandelijks |
CPI | 3,0% (verwacht: 3,1%) | -0,1% (verwacht: 0,1%) |
Kern-CPI | 3,3% (verwacht: 3,4% | 0,1% (verwacht: 0,2%) |
Dankzij de gunstige data lijkt de weg naar de allereerste renteverlaging te zijn vrijgemaakt. De afgelopen maanden is de inflatie hard gekelderd waardoor het streefdoel van 2% steeds meer in zicht komt. Als gevolg neemt het vertrouwen toe dat de Amerikaanse centrale bank in september eindelijk de rente gaat verlagen.