Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Crypto Rewind: bitcoin-teruggave Mt. Gox, ethereum ETF’s en meer

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind: bitcoin-teruggave Mt. Gox, ethereum ETF’s en meer

Foto: mindea/Shutterstock

De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees je over de gevreesde start van het bitcoin (BTC) terugbetalingsproces van Mt. Gox, de aanstaande lancering van ethereum spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) en de uitstekende week die bitcoin en zijn ETF’s heeft beleefd.

Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes

Meer dan een derde van Mt. Gox’ bitcoins al verdeeld

Deze week is de in 2014 omgevallen bitcoinbeurs Mt. Gox begonnen met het terugbetalen van meer dan 140.000 bitcoins. Nadat het gevreesde proces er al een tijdje aan zat te komen, werd eind juni aangekondigd dat voormalig klanten vanaf deze maand na meer dan een decennium wachten eindelijk een deel van hun bitcoins terugbetaald zouden krijgen.

Hoewel eerder deze maand bekend werd dat het wel tot drie maanden zou kunnen duren voordat schuldeisers hun bitcoins kunnen verwachten, verklaarde CryptoQuant-analist Maartun dat inmiddels al 36% van de bitcoins verplaatst is naar voormalig Mt. Gox-gebruikers.

Er heerst nog altijd veel angst op de markt dat een groot deel van de teruggegeven bitcoins op de markt worden gedumpt. Uit een peiling op forumplatform Reddit is echter gebleken dat veel schuldeisers de voorkeur geven aan het vasthouden van hun munten. Meer dan de helft van de 467 deelnemers gaven aan al hun bitcoins in bezit te houden. Uiteraard moeten deze resultaten met een korreltje zout genomen worden, en zal de tijd uitwijzen hoe de verkoopdruk beïnvloed wordt.

Advertentie

Lanceerdatum ethereum ETF’s eindelijk bekend

Na lange tijd te hebben gespeculeerd is deze week eindelijk de verlossende lanceringsdatum van de eerder goedgekeurde ethereum spot ETF’s bekendgemaakt.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nam aan het begin van de week contact op met de ETF-uitgevers om woensdag hun definitieve S-1 registratieformulieren, met de bijbehorende handelskosten, in te dienen.

Deze uitgevers, een totaal van acht om precies te zijn, ontvingen meer dan acht weken geleden groen licht voor hun 19b-4-ethereum ETF-aanvragen.

Op vrijdag maakte de Chicago Board Options Exchange (CBOE) bekend dat aankomende dinsdag 23 juli vijf ethereum ETF’s op de beurs worden genoteerd. De Nasdaq-beurs en de New York Stock Exchange (NYSE), waar de andere drie ETF’s op gelanceerd worden, hebben nog niets naar buiten gebracht. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook zij dinsdag de eerste ethereum ETF’s verwelkomen.

Cryptobeleggers wedden miljoenen op hoe ver de rente zal dalen
Cryptobeleggers wedden miljoenen op hoe ver de rente zal dalen

Bitcoin koers en ETF’s schitteren

De afgelopen week heeft bitcoin net als een week eerder een grote stap voorwaarts gezet. Niet alleen de bitcoin koers is op weg om voor de tweede week op rij een grote groene candle neer te gaan zetten, ook de Amerikaanse bitcoin ETF’s hebben wederom indrukwekkende resultaten geboekt.

Allereerst de bitcoin koers.  Deze vertoonde zowel aan het begin als aan het einde van de week een steile opmars. De week werd ingeluid met een koers vlak onder de $61.000, maar op het moment van schrijven staat deze bijna 10% hoger op $66.800. Gisteravond bereikte bitcoin zelfs een piek van zo’n $67.600. De laatste keer dat bitcoin zich rond de $67.000 begaf is alweer meer dan een maand geleden.

De Amerikaanse BTC-fondsen hebben deze week neen soortgelijk pad bewandeld als de onderliggende koers. Op maandag en dinsdag werden ongekende successen geboekt met netto-instromen van respectievelijk $300,9 miljoen en $422,5 miljoen. Na vervolgens twee mindere dagen met bescheiden instromen van tientallen miljoenen dollars, werd de handelsweek vrijdag sterk afgesloten met $383,6 miljoen aan instroom.

Voor het eerst sinds maart hebben de ETF’s twee achtereenvolgende weken meer dan $1 miljard opgehaald. De afgelopen week kwam de totale netto-instroom uit op $1.197,5, terwijl een week eerder $1.047,6 binnenstroomde.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Ethereum status in kwestie doordat ETH aanbod blijft toenemen
Ethereum status in kwestie doordat ETH aanbod blijft toenemen
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Advertentie