Foto: MDart10/Shutterstock
De Bank voor Internationale Betalingen (BiB) is een belangrijk financieel instituut dat als het ware als bank voor centrale banken fungeert en heeft als doel om financiële samenwerking tussen landen te verbeteren. Het instituut heeft geregeld kritiek op cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Onlangs maakte het instituut bekend dat zij geloven dat cryptomunten op geen enkele manier gezien kunnen worden als ‘geld’.
BiB haalt uit naar crypto
Hoewel de crypto industrie hard blijft groeien, lijkt niet iedereen even gecharmeerd van de nieuwe sector. De Bank voor Internationale Betalingen is dus een van die critici. De bank publiceerde een paar dagen een bulletin waarin zij duidelijk stellen waarom cryptocurrencies volgens hen niet als geld gezien kunnen worden.
De BiB stelt dat er een aantal grote fundamentele problemen aanwezig zijn in de crypto industrie die ervoor zorgen dat de sociale rol van geld niet vervuld kan worden door cryptovaluta. Deze problemen zijn onder meer hoge transactiekosten en verstoppingen van crypto netwerken.
“Blockchains, crypto, en DeFi proberen een radicaal ander monetair systeem te creëren, maar ze lijden aan inherente beperkingen. Een systeem dat in stand wordt gehouden door het belonen van gedecentraliseerde, maar egoïstische validators via vergoedingen betekent dat netwerkeffecten zich niet kunnen ontplooien. In plaats daarvan is het systeem vatbaar voor fragmentatie en duur in gebruik.”
Fragmentatie van de crypto industrie
Vooral ook het feit dat er zoveel verschillende crypto netwerken zijn met vergelijkbare functies is voor de BiB reden om te stellen dat crypto niet als geld gebruikt kan worden op grote schaal. Ook zijn veel van deze crypto netwerken vandaag de dag niet compatibel met elkaar. Dit noemt de BiB ‘fragmentatie’.
“Fragmentatie betekent dat crypto de sociale rol van geld niet kan vervullen. Uiteindelijk is geld een coördinatie middel dat economische uitwisseling vergemakkelijkt. Dat kan het alleen doen als er netwerkeffecten zijn: naarmate meer gebruikers een bepaald type geld gebruiken, wordt het voor anderen aantrekkelijker om het ook te gebruiken. Voor de toekomst zijn innovaties die voortbouwen op het vertrouwen in soevereine munten veelbelovend.”