Foto: Atmosphere1/Shutterstock
De crypto-markt is eerder dit jaar aardig hersteld van een diepe bearmarkt, maar inmiddels is de bitcoin koers net als veel altcoins weer gedaald tot bearmarkt-territorium (tot dit nieuws uitbrak). Een populaire Nederlandse crypto-analist vergelijkt de omstandigheden met een spookstad.
Bitcoin bearmarkt duurt lang
Op het sociale mediaplatform X (voorheen bekend als Twitter) verklaart Michaël van de Poppe dat de jaarlijkse prijsverandering van bitcoin (BTC) inmiddels weer negatief is. In de afgelopen maanden was deze waarde nog even positief, maar inmiddels neigt de prijs weer tot onder de koers van precies een jaar geleden te zakken.
Van de Poppe zegt wel te begrijpen waarom mensen wellicht het idee hebben dat de crypto-markt wel wat weg heeft van een spookstad. De jaarlijkse prijsverandering was tot afgelopen juni immers negatief, en die periode heeft zelfs 490 dagen geduurd. Of de bearmarkt inmiddels al is afgelopen valt moeilijk te zeggen.
Het ‘rode’ deel van de bearmarkt van 2015 en 2016 duurde maar 386 dagen, en de negatieve jaarlijkse koersverandering in de bearmarkt van 2018 en 2019 duurde zelfs maar 204 dagen. Dan hadden we nog de coronacrash begin 2020, die periode zorgde voor een jaarlijks negatieve prijs van slechts 37 dagen. De periode van 490 dagen is dus uitzonderlijk lang.
The longest bear market in history for #Bitcoin
It might feel like a ghost town in crypto. It might feel like there’s not even going to be a bull cycle anymore and I understand why these thoughts are there.
But why?
Well, people base their decisions on history. 👇… pic.twitter.com/Ljtv9wmw12
— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) August 27, 2023
De analist heeft het hierbij specifiek over bitcoin, die het afgelopen halfjaar relatief goed heeft gepresteerd. Veel altcoins en non-fungible tokens (NFT’s) zijn nog veel harder gedaald en bevinden zich dus in rood territorium.
Crypto adoptie is er wel
De huidige markt zou dus het meest overeenkomen met de bearmarkt van 2015. Toen ging de prijs ook lang zijwaarts, terwijl mensen het vertrouwen en hun geduld verloren. Toch was er toen een sterke fundamentele groei. Steeds meer partijen stapten juist in de crypto-wereld.
Van de Poppe benadrukt dat dat nu niet anders is. Zo heeft de enorme vermogensbeheerder BlackRock aandelen in bitcoin miners, en hetzelfde geldt voor Valkyrie. Er zijn al verschillende aanvragen voor bitcoin- en ethereum-ETF’s, en in Europa wordt zelfs al een spot-ETF voor bitcoin verhandeld.
Ook laten beleidsmakers in Hong Kong nu crypto-bedrijven toe, en Oman heeft ervoor gekozen om meer dan een miljard Amerikaanse dollar in bitcoin te investeren. Adoptie van crypto is er dus wel, alleen de prijs heeft het nog zwaar.