Foto: Shutterstock/JL IMAGES
De onzekere macro-economische situatie zorgt ervoor dat beleggers in 2022 zeer terughoudend zijn met meet risicovolle assets, waaronder cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).
Deze houding is ook terug te zien in de hoeveelheid die wordt geïnvesteerd in crypto-bedrijven. In de eerste helft van 2022 werd namelijk slechts $14,2 miljard geïnvesteerd. Dat is een forse afname van de $321 miljard die in 2021 nog werd geïnvesteerd. Dat meldt KPMG, een van de “Big Four” accountancybedrijven in een nieuw rapport:
Understanding how market dynamics have shifted could be critical to competitiveness and sustainability. Read more on what to do in the latest edition of KPMG’s Pulse of Fintech: https://t.co/KMBfVRL8Vf #fintech pic.twitter.com/pgA3vK8b9i
— KPMG (@KPMG) September 6, 2022
Crypto wordt volwassen, maar pas na 2022?
KPMG noemt in het rapport drie redenen waarom de crypto-sector in de eerste helft van 2022 instortte. Volgens het bedrijf kwam dit door de stijgende inflatie, de invasie van Rusland in Oekraïne en de crash van het Terra (LUNA) ecosysteem.
Dit zorgde er voor dat men minder in crypto-bedrijven investeerde. Het accountancybedrijf waarschuwt dat het verwacht dat deze trend in de tweede helft van 2022 zal aanhouden.
Desondanks liggen de investeringen in 2022 al een stuk hoger dan in de jaren vóór 2021. Dit benadrukt volgens KPMG dat de crypto-industrie steeds volwassener wordt en dat de onderliggende blockchain technologie steeds meer investeerders aantrekt.
KPMG verwacht dat investeerders in de tweede helft van 2022 zich minder zullen richten op bedrijven die crypto en non-fungible tokens (NFT) uitgeven, maar zich zullen focussen op bedrijven die aan blockchain infrastructuur werken, vooral in de financiële technologie (fintech) sector.
Het accountancybedrijf verwacht dat de veerkracht van veel crypto-bedrijven de komende maanden getest wordt. Toch verwacht KPMG dat gezonde cryptobedrijven de huidige marktverslechtering zullen overleven. Het kan zelfs gezond zijn voor de hele sector, zegt KPMG directeur Alexandre Stachtchenko:
“Natuurlijk zullen sommige crypto sterven, vooral die geen duidelijke of sterke waarde propositie hebben. Dat zou eigenlijk heel gezond kunnen zijn vanuit het oogpunt van het ecosysteem, omdat het een deel van de rotzooi zal opruimen die is ontstaan in de euforie van een bullmarkt. De beste bedrijven zullen degenen zijn die overleven.”