Foto: Ink Drop/Shutterstock
Als je bekend bent met Bitcoin (BTC), dan heb je in de mainstream media vast wel eens kritiek op het energieverbruik voorbij zien komen. Het Proof-of-Work consensus mechanisme heeft een enorme hoeveelheid energie nodig om het netwerk te beschermen. De discussie omtrent het energieverbruik van Bitcoin is een lastige die een stuk minder zwart-wit is dan je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn enorm veel factoren die meespelen en de meeste politici of journalisten die zich erover uitspreken blijven aan de oppervlakte.
Om te kunnen beoordelen of het energieverbruik van Bitcoin waardevol is moet de toegevoegde waarde van bitcoin zien. Bitcoin is een digitale vorm van geld die absolute schaarste kent en compleet resistent is tegen de inflatie (geldprinterij) die we bij overheidsgeld zien. Het is een manier voor de samenleving om zich te beschermen tegen koopkrachtverlies en op een verantwoorde manier te sparen. In het Westen zijn we gezegend met relatief stabiel overheidsgeld, maar een groot deel van de mensheid kan dat helaas niet zeggen. Probeer een Argentijn of Turk maar eens wijs te maken dat een vorm van geld die absolute schaarste kent niet waardevol is. Zelfs in Nederland begint de inflatie uit de hand te lopen en lijkt bitcoin toegevoegde waarde te hebben ten opzichte van de euro.
Genoeg introductie, laten we eens dieper de materie induiken. Weet wel dat dit artikel bij lange na niet voldoende is om het onderwerp de aandacht te geven die het verdient. Dit zijn slechts enkele korte punten om je aan het denken te zetten.
1. De vervuilende aard van fiatgeld
Te beginnen met een beschouwing van ons fiat-geldsysteem. Wellicht ben je ervan op de hoogte dat fiatgeld ongedekt geld is. Centrale banken en commerciële banken kunnen met één druk op de knop nieuwe eenheden creëren. Als jij een hypotheek afsluit om een huis dan creëert de bank dat geld met de uitgifte van jouw hypotheek. Door de jaren heen heeft zich een enorme schuldenberg opgebouwd die inmiddels viermaal groter is dan het wereldwijde inkomen.
Over die schuldenberg moeten we rente betalen en uiteindelijk de schulden ook terugbetalen. Al lijken we op dit moment ver voorbij het punt dat dit mogelijk is. Als we uitgaan van een gemiddelde rente van 3 procent op alle schulden. Dan betekent dit dat we economie jaarlijks met 12 procent moet groeien om niet te krimpen en netjes aan onze schuldverplichtingen te voldoen ( 4 (= verhouding schulden/inkomen) x 3% = 12%). De economie moet dus met 12 procent per jaar groeien om niet te krimpen. Nu is dat al praktisch onmogelijk, maar het belangrijkste om te onthouden is dat we een systeem hebben dat alleen kan blijven bestaan bij oneindige groei. We moeten steeds meer en steeds sneller produceren om de schuldenberg te kunnen onderhouden. Dames en heren: dat is slecht voor het klimaat.
2. Bitcoin en duurzame energie
Dan nu over op Bitcoin. Zoals je wellicht weet is de onvoorspelbare natuur het grote probleem voor duurzame energieproducten. Het waait niet altijd en de zon heeft ook weleens moeite met schijnen. Andersom is ook waar, als het teveel waait of te zonnig is produceren ze teveel energie die niet altijd aan het net verkocht kan worden. Die onvoorspelbaarheid maakt het lastig voor producten van duurzame energie om op te boksen tegen meer vervuilende producenten van energie. Bitcoin biedt hierbij een uitkomst omdat het alle energie die duurzame producenten niet aan het net kwijt kunnen kan opkopen. Bitcoin heeft de potentie en maakt op dit moment ook al duurzame energieproducenten winstgevender. Op die manier kan Bitcoin de opkomst van duurzame energie ondersteunen.
Relevante artikelen:
3. Bitcoin en het affakkelen van gas
Behalve bij duurzame energieproducenten, zorgt Bitcoin ook bij olie- en gasproducenten voor een verminderde uitstoot. Veel olie- en gasbedrijven zitten vaak met overtollig gas dat ze niet kwijt kunnen en daarom simpelweg verbranden. Hierbij komen een hoop vervuilende stoffen in de atmosfeer terecht en Bitcoin kan daar een oplossing voor zijn. In plaats van het verbranden van het overtollige gas kiezen steeds meer bedrijven ervoor om Bitcoin te minen. Een proces waarbij de uitstoot tot wel 65 procent vermindert kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is miljardenbedrijf Exxon dat dit op steeds grotere schaal toepast.