Foto: Bits And Splits/Shutterstock
Criminaliteit met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) heeft in 2021 een nieuw record bereikt. Maar liefst $14 miljard aan illegale transacties werden in het afgelopen jaar uitgevoerd via blockchain-technologie. Dat meldt onderzoeksbureau Chainalysis in een nieuw rapport, gepubliceerd op 6 januari.
Deze $14 miljard is een stijging van maar liefst 79% ten opzichte van de $7,8 miljard in 2020, maar dit schetst wellicht een verkeerd beeld. Het cijfer is namelijk niet alleen een all-time high, maar ook een all-time low.
Het totale transactievolume met crypto steeg namelijk nog veel harder in 2021. Afgelopen jaar nam het totaal naar maar liefst $15,8 biljoen toe, een stijging van 567% ten opzichte van 2020. Dat betekent dat nog maar 0,15% van alle transacties verbonden waren aan criminaliteit, een verlaging van 75% ten opzichte van 2020 en van 96% ten opzichte van 2019. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem,” aldus Chainalysis.
Decentralized Finance (DeFi)
De twee meest voorkomende vormen in 2021 van criminaliteit in crypto waren diefstal en oplichting. De decentralized finance (DeFi) markt speelde bij beide een grote rol, meldt het onderzoek. DeFi explodeerde namelijk in 2021 en zorgde voor een enorme toename in zowel legitieme als illegitieme transacties in het afgelopen jaar.
DeFi projecten waren in 2021 regelmatig het doelwit van grote diefstallen, meldt Chainalysis. Dat komt doordat de technologie nog nieuw en open-source is. Daardoor kunnen hackers gemakkelijker kwetsbaarheden in de onderliggende code vinden. In 2021 werd ongeveer $3,2 miljard aan crypto gestolen. Ongeveer 72% van alle crypto diefstal was verbonden aan DeFi protocollen.
Oplichters waren verantwoordelijk voor het grootste deel van illegale transacties met crypto. Deze vorm steeg met 82% naar $7,8 miljard. Een groot onderdeel hiervan waren zogeheten rug pulls, een relatief nieuwe trend. In dit soort oplichting verdwijnen de ontwikkelaars plotseling met het geld van de investeerders.
Ondanks het zeer lage percentage van criminaliteit in crypto, noemt Chainalysis het alsnog zorgwekkend:
“Crimineel misbruik van cryptocurrency creëert enorme belemmeringen voor verdere adoptie, vergroot de kans dat regeringen beperkingen opleggen, en het ergste van alles maakt het onschuldige mensen over de hele wereld tot slachtoffer.”