Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

Crypto-crash niet veroorzaakt door Duitsland, maar korte termijn beleggers

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto-crash niet veroorzaakt door Duitsland, maar korte beleggers

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Bitcoin (BTC) beleeft op het moment niet zijn beste tijden. Sinds zijn all-time high (ATH) van bijna $74.000 in maart heeft de digitale munt een aanzienlijke daling ondergaan. Op het moment van schrijven handelt het nog altijd zo’n 23% lager dan dit record, met een waardering van $57.000.

Bitcoin-gok van El Salvador pakt uit – bijna $300 miljoen winst
Bitcoin-gok van El Salvador pakt uit - bijna $300 miljoen winst

Korte termijn beleggers in paniek

Lange tijd wezen veel experts naar de verkopen van onder andere de Duitse overheid en ook schuldeisers van de failliete crypto exchange Mt. Gox. Die krijgen in de komende 3 maanden hun langverwachte bitcoins terug. 

De redenering is logisch, aangezien Duitsland zijn voorraad van 50.000 geconfisqueerde bitcoins, met een marktwaarde van bijna $3 miljard, systematisch verkoopt. Ook bij de schuldeisers van Mt. Gox gaat het om een aanzienlijke hoeveelheid BTC die wordt teruggestuurd, ter waarde van bijna $9 miljard.

Echter, volgens gegevens van CryptoQuant kan de verhoogde handelsactiviteit worden toegeschreven aan korte termijn houders op beurzen zoals Binance, Bitfinex en OKX. En dus niet aan de verkoop van entiteiten zoals de de Duitse overheid.

Volgens de cijfers zijn de reserves van bitcoin op gecentraliseerde beurzen de afgelopen week toegenomen. Dit is een ommekeer van een scherpe daling van 2,8% die vorige vrijdag plaatsvond en een verandering in de algemene trend van een daling van 9,5% sinds het begin van het jaar.

Advertisement

Fear and Greed index bereikt dieptepunt

De angst in de markt zien we terugkomen in de Fear & Greed Index, een belangrijke maatstaf voor marktsentiment. Op 9 juli bereikte de indicator een lokaal dieptepunt van 27, het laagste niveau sinds januari 2023. 

Historisch gezien kunnen lage waarden op de Fear & Greed Index wijzen op goede koopmomenten. Dit bleek ook na het faillissement van de crypto exchange FTX in 2022, toen de index een dieptepunt van 26 bereikte en bitcoin herstelde van $16.500 naar $22.000.

Momenteel staat de bitcoin koers op $57.800, ondanks de lage indexwaarde. Over het afgelopen jaar staat de koers nog steeds 90% in het groen. Bovendien moeten de pas goedgekeurde ethereum ETF’s nog gelanceerd worden.

Dit kan een mogelijke koersstijging veroorzaken. Met een huidige waarde van ‘slechts’ $3.100, lijkt de ethereum koers minder ingeprijsd voor de lancering dan ten tijde van de bitcoin ETF lancering. Of dit zo positief gaat uitpakken als iedereen hoopt is nog maar de vraag, maar het zou het opwaartse momentum kunnen veroorzaken waar iedereen op hoopt.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie