Foto: xalien/Shutterstock
Vandaag heeft de cryptomarkt een aanzienlijke daling doorgemaakt. Terwijl bitcoin (BTC) eerder op de dag nog rond de 72.000 dollar handelde, zakte de koers zojuist plotseling onder de 70.000 dollar. Ook andere cryptocurrencies zoals ethereum (ETH) werden getroffen door deze snelle daling. Wat zijn de mogelijke redenen achter deze plotselinge crash?
Bitcoin (BTC) crasht 5%, ethereum (ETH) zelfs 6,5%
Maar eerst een korte blik op de cryptomarkt. Bitcoin is dus onder de 70.000 dollar gedoken en stond op zijn diepte punt ruim 5 procent in het rood. Inmiddels lijkt de BTC koers bij 68.500 dollar een eerste steunzone gevonden te hebben.
Ook ethereum kreeg klappen. De grootste altcoin van de markt daalde op zijn dieptepunt ruim 6,5 procent. Die bodem lijkt vooralsnog bij 3.500 dollar te liggen. Op het moment is ETH 3.600 dollar waard.
Meepraten over deze crash? Join onze gratis Telegram en praat met meer dan 5.000 leden mee over het laatste cryptonieuws.
Lage cryptovolumes en sterke weerstandsniveaus
Dan naar de mogelijke oorzaken. Een van de mogelijke oorzaken van de recente daling is het onvermogen van bitcoin om door een belangrijk weerstandsniveau te breken.
Volgens cryptohandelaar Nebraskangooner, die hierover een bericht plaatste op X, was dit een verwachte beweging. Hij schreef: “Hopelijk waren jullie klaar voor de afwijzing van bitcoin bij de weerstand. […] Ik heb de hele week al het gebrek aan volume benadrukt. Volume is mijn nummer één indicator.”
Een laag handelsvolume kan wijzen op een gebrek aan koopinteresse, waardoor de prijs kwetsbaarder wordt voor dalingen wanneer verkopers actiever worden. Het onvermogen om door de weerstand te breken, gecombineerd met het lage volume, kan hebben bijgedragen aan de neerwaartse beweging.
Liquidaties van long-contracten
Een andere belangrijke reden voor de plotselinge crash is de liquidatie van long-contracten. In de afgelopen vier uur zijn meer dan 300 miljoen dollar aan long-contracten geliquideerd.
Dit betekent dat posities die speculeren op een prijsstijging gedwongen werden te verkopen toen de prijzen daalden, wat de neerwaartse druk verder versterkte.
Wanneer grote hoeveelheden long-contracten worden geliquideerd, kunnen de prijzen snel dalen omdat de gedwongen verkopen een kettingreactie veroorzaken.
Had Roaring Kitty invloed met zijn livestream?
Tot slot speelde een gebeurtenis op YouTube mogelijk ook een rol. De bekende handelaar Roaring Kitty, bekend van zijn gigantische positie in GameStop, hield voor het eerst in drie jaar tijd een livestream.
Dit veroorzaakte veel speculatie en verwachting binnen de gemeenschap. Jack, een bitcoinhandelaar op X, schreef: “Mensen met een vijfcijferig nettovermogen onder water op hun $40 GameStop (GME)-aankopen klagen op Twitter dat RoaringKitty geen goddelijke wijsheid deelde in een memecoin YouTube-stream.”
Onduidelijk blijft echter of dit ook daadwerkelijk invloed had op de huidige marktbeweging.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates