De vierde grootste exchange beheert 11% van het BTC en ETH aanbod.
Foto: Tada Images/Shutterstock
Coinbase, beheert meer dan 11% van het totale circulerende aanbod van bitcoin (BTC), wat neerkomt op ongeveer 2,27 miljoen BTC of $129 miljard. Daarnaast is het bedrijf in bezit van 11% van de gestakete ETH. Dit roept aanzienlijke vragen op over de centralisatie van de grootste cryptocurrencies op de markt.
Coinbase in beheer van 11% van BTC aanbod
Coinbase, de vierde grootste exchange van de wereld, beheert 11% van het BTC aanbod volgens gegevens van Sani op X (Twitter):
No one is ready for the biggest hack in history pic.twitter.com/jKn8EOx4eM
— Sani | TimechainIndex.com (@SaniExp) September 2, 2024
Het bedrijf houdt de tokens in haar reserves voor grote bedrijven, waaronder BlackRock, MicroStrategy, Grayscale en tientallen andere grote bedrijven. Dit roept al aanzienlijke vragen op over de centralisatie van bitcoin, maar daar houdt het niet op.
11% van de gestakete ETH
Coinbase is ook in bezit van meer dan 11% van de gestakete ethereum (ETH). Dit plaatst het bedrijf op de twee plaats van de bekende stakers, een marktaandeel van 18% gaat uit naar niet-geïdentificeerde stakers. Hiermee komen ze achter Lido Finance, met een marktaandeel van 28%. Volgens gegevens van L2Beat staat het Base-netwerk van Coinbase op de tweede plaats in het Layer-2 ecosysteem van Ethereum wat betreft de Total Value Locked (TVL) met $6 miljard.
Centralisatie van crypto
Satoshi Nakamoto, de oprichter van het Bitcoin-netwerk, en geïnspireerde ontwikkelaars hebben hele ecosystemen uitgebouwd gebaseerd op het verwijderen van tussenpersonen, beheerders, censuur en centralisatierisico’s. De crypto-industrie lijkt zich echter te verenigen rondom een handvol met grote spelers.
Dit duidt op een groot risico op centralisatie. In een markt die gebaseerd is op decentralisatie is dit erg gevaarlijk. Hierdoor vergroten de risico’s op een hack die de hele markt kan schudden. Als de systemen van Coinbase overgenomen worden door hackers, kan dit ernstige gevolgen hebben. Dit kan het beeld van het bredere publiek over crypto beïnvloeden en de huidige marktstructuur aanpassen, wat de volledige cryptomarkt in een bearmarkt kan sturen. Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de markt een account op Coinbase, waar crypto wordt opgeslagen, wat tijdens een hack verloren kan gaan.
Een hack van Coinbase is helaas niet het enige probleem. De invloed van Coinbase zelf op belangrijke ontwikkelingen, zoals Forks, kan rampzalig uitpakken voor gedecentraliseerde protocollen. Uiteindelijk kan dit het complete vertrouwen in DeFi (gedecentraliseerde financiën) kapotmaken. In eerder bitcoin nieuws hadden we het al over het risico van centralisatie. Het risico op het verliezen van decentralisatie is het verliezen van het principe waar crypto op gebouwd is. Alleen de tijd kan ons vertellen of de dreiging gerechtvaardigd is.