Ondanks de volatiliteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies, geloven sommige beleggingsdeskundigen en analisten nog altijd dat het belangrijk is om deze digitale activa te bezitten. Volgens hen lijkt de markt voor cryptocurrency los van de rest van de financiële markt te opereren.
In het verleden waren edelmetalen zoals goud een toevluchtsoord voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren en een deel van hun vermogen in een stabiele commodity wilden steken. De laatste tijd lijkt Bitcoin een nog populairdere keuze te zijn geworden, al is het alleen maar omdat het veel gemakkelijker te verwerven en over te dragen is. Een van de duidelijkste voorbeelden van waarom dat een groot voordeel is, is de situatie in China.
Halverwege juli bleek dat de Chinese regering de devaluatie van haar nationale munt zou versnellen en in reactie daarop verplaatsen vele welvarende Chinezen hun tegoeden naar Bitcoin, wat bijdroeg aan de piek van 19 juli.
Chuck Jones, technologische beursanalist, identificeerde in een artikel op Forbes een cruciaal voordeel van het beleggen in cryptocurrencies; het gebrek van correlatie met andere activa. De reguliere markten hebben de neiging om periodes van onzekerheid en zelfs totale ineenstorting door te maken. Beleggers maken uiteindelijk enorme verliezen. Zonder een significante afdekking tegen dergelijke risico’s, zou het eindresultaat zelfs extra wrang kunnen zijn.
Hoewel Bitcoin zeker haar periodes van extreme volatiliteit heeft, lijkt het zich, als in het verleden behaalde resultaten enige indicatie bieden, na verloop van tijd altijd weer te herstellen en te klimmen naar een nog hogere waardering.
In een recente studie van Fundstrat werd ontdekt dat Bitcoin weinig correlatie heeft met andere beleggingscategorien. De studie vergeleek Bitcoin en andere cryptocurrencies met activaklassen zoals de Amerikaanse dollar, goud, olie en andere commodities.