China treedt de laatste tijd steeds harder op tegen alle bitcoin (BTC) mining in het land. De afgelopen tijd zijn een grote groep mining-farms in meerdere provincies in het land gedwongen gesloten.
Nu is blijkbaar de Sichuan provincie aan de beurt. Sichuan, gelegen in zuidoost China, trekt in de zomer veel miners aan. Dat komt omdat er een enorme waterkrachtcentrale staat die tijdens het regenseizoen in de zomer veel overtollig stroom produceert en die goedkoop verkoopt aan miners.
Nu heeft de provincie het bevel gegeven aan energieleveranciers om alle stroom af te sluiten naar bitcoin mining-farms. Twee maatregelen worden ingevoerd: de eerste heeft betrekking op het stroomnetwerk van de staat en daarmee de waterkrachtcentrale.
Maar liefst 26 grote mining-farms zullen hierdoor hard worden getroffen, het zijn farms die hun energie verkregen uit deze waterkrachtcentrale en juist samenwerkten met de overheid. De tweede maatregel heeft betrekking op kleinere farms die hun energie halen uit private leveranciers. Volgens Wolfie Zhao van The Block, die het nieuws als eerste rapporteerde, worden deze kleinere farms wellicht minder zwaar benadeeld:
What’s messed up is many of the 26 embraced the reg in 2020. Filed their names, paid fees and allowed to operate in gov-sanctioned hydro consumption parks.
Now they get thrown under the bus😑While many smaller farms may actually get away by staying under the radar. https://t.co/nlO1cGDkz6
— Wolfie Zhao (@WolfieZhao) June 18, 2021
“Wat raar is, is dat veel van de 26 de registratie in 2020 hebben omarmd. Ze hebben hun namen doorgegeven, vergoedingen betaald en mogen werken in door de overheid goedgekeurde waterkrachtparken. Nu worden ze onder de bus gegooid, terwijl veel kleinere farms misschien wegkomen door onder de radar te blijven.”
Dit zal hoogstwaarschijnlijk een grote invloed hebben op de hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk en dat kan wellicht slechte gevolgen hebben op de bitcoin koers.
Ondertussen zijn er maar liefst 3.000 nieuwe geldautomaten geïnstalleerd in Peking die nu de digitale yuan ondersteunen, de central bank digital currency (CBDC) van het land. De automaten kunnen de e-yuan omzetten naar contant geld en vice versa.