Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
2 min. leestijd

China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod

Chinese miners domineren Bitcoin-netwerk jaren na totaalverbod

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod

Foto: Ms. Li/Shutterstock

In 2021 besloot de Chinese overheid om crypto volledig te verbieden. Ondanks dit verbod blijkt dat Chinese miners nog steeds een aanzienlijk deel van de totale hashrate, of rekenkracht, van bitcoin (BTC) in handen hebben. Zo blijkt dat Chinese miners nog steeds verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van het bitcoin mining netwerk.

Crypto Ontbijt: Bitcoin & ether kelderen in aanloop naar belangrijkste besluit 2024
Crypto Ontbijt: Bitcoin & ether kelderen in aanloop naar belangrijkste besluit 2024

Dominantie van China in bitcoin mining

Ki Young Ju, oprichter en CEO van CryptoQuant, deelde op X (Twitter) dat ongeveer 55% van het bitcoin-netwerk nog steeds in handen is van zogeheten Chinese mining-pools:

In het bericht laat hij het volgende weten:

“Chinese miningpools beheren 55% van het netwerk, terwijl Amerikaanse pools 40% beheren. Amerikaanse pools richten zich vooral op institutionele miners in de Verenigde Staten, terwijl Chinese pools relatief kleinere miners in Azië ondersteunen.”

 

De grafiek in zijn bericht toont een opmerkelijke trend: een geleidelijke verschuiving van de dominantie in de bitcoin-miningindustrie. Hoewel Chinese pools nog steeds een meerderheid hebben, is er een duidelijke toename te zien in het aandeel van Amerikaanse miners.

Advertentie

Bitcoin miners staan onder druk

Over de hele wereld hebben bitcoin miners in augustus te maken gehad met een aanzienlijke druk, aangezien dit de maand met de laagste inkomsten van het jaar noteerde. De inkomsten gegenereerd uit bitcoin-mining bereikten $827,56 miljoen, wat een daling van ruim 10,5% was ten opzichte van de $927,35 miljoen in juli.

Dit lieten we ook al in eerder cryptonieuws weten, waarbij we een belangrijk rapport aanhaalden van JPMorgan. Augustus was de slechtste maand qua inkomsten voor bitcoin miners sinds september 2023, toen er slechts $727,79 miljoen verdiend werd. Ook daalde het aantal geminede bitcoin licht van ongeveer 14.725 BTC in juli naar 13.843 BTC in augustus.

Deze druk ontstond vanwege verschillende factoren. Zo vond in april dit jaar de Bitcoin halving plaats en werd de beloning voor miners gehalveerd. Ondertussen blijft de hashrate alsmaar stijgen, een teken van toenemende concurrentie waardoor ook de moeilijkheidsgraad steeds verder toeneemt. Daardoor kost het meer energie om te minen. Tot slot daalde natuurlijk ook de bitcoin koers waardoor de winsten verder omlaag liepen.

Het lijkt erop dat september, historisch een slechte maand voor bitcoin, beter zal uitpakken voor miners, maar dit is nog niet met zekerheid te zeggen tot de maand voorbij is.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Advertentie