Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock
James Bullard, die zich tot 2023 nog een prominente Amerikaanse centrale bankier mocht noemen, denkt dat het tijd is voor renteverlagingen.
“Een renteverlaging in maart zou wijs zijn”, aldus Bullard. Als de Amerikaanse centrale bank besluit om de eerste renteverlaging langer uit te stellen, dan kan dat volgens Bullard problemen opleveren in het derde kwartaal van 2024.
“Ik maak me zorgen dat we Q3 ingaan met een te hoge rente. Je hoeft niet meteen te zeggen dat je zes renteverlagingen gaat doorvoeren. Zeg gewoon dat je op basis van de data één verlaging doorvoert en geen garanties op meer geeft”, aldus Bullard.
Wat betekenen deze uitspraken voor de bitcoin (BTC) koers? Krijgen we alsnog de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank in maart?
Het belang van een snelle renteverlaging
Als de Amerikaanse centrale bank de zachte landing krijgt waar het op hoopt, dan zou de rente in een ideaal scenario volgens Bullard op een neutraal niveau liggen. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een “restrictief” rentebeleid.
We spreken van een restrictief rentebeleid als de rente van de Amerikaanse centrale bank hoger is dan de inflatie. Dan is er sprake van een positieve reële rente. Over het algemeen heeft dat een verstikkend effect op de economie.
Zoals je in de bovenstaande grafiek van @TheMarketRadar kunt zien, hebben we voor het eerst in jaren weer te maken met een restrictieve Amerikaanse centrale bank.
Volgens James Bullard zou het rond de zachte landing van de economie dus goed zijn als de reële rente weer rond het nulpunt hangt. Daarvoor zijn renteverlagingen nodig. Lukt dat niet, dan bestaat de kans dat het restrictieve beleid de zachte landing verpest en we alsnog een recessie krijgen.
Renteverlaging is goed voor de bitcoin koers
Mocht James Bullard zijn zin krijgen, dan lijkt dat een goede ontwikkeling voor de bitcoin koers. Als de Amerikaanse centrale bank op tijd begint met het verlagen van de rente, dan kan het in theorie een recessie voorkomen.
Dat kan natuurlijk ten koste gaan van de winst die het boekte op de inflatie, maar voor bitcoin zou dat helemaal niet zo erg zijn.
Als de inflatie opnieuw opvlamt, zoals dat op basis van de data van januari lijkt te gebeuren, dan kan dat voor mensen ook een teken zijn om zich te verstoppen achter de schaarste van bitcoin.
Combineer dat met de aanstormende halving en het succes van de nieuwe spot bitcoin-ETF’s en we hebben een heel interessant scenario te pakken voor de digitale munt.