Foto: Useacoin/Shutterstock
Nadat El Salvador, en een klein deel van Honduras, van bitcoin (BTC) wettelijk geld hebben gemaakt, lijkt er een soort race te zijn begonnen. De laatste tijd kwam vaker in het nieuws over mogelijke plannen van verschillende landen om ook van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. De Centraal-Afrikaanse Republiek is nu officiëel het tweede land die deze stap neemt, meldt persbureau AFP:
#BREAKING Central African Republic adopts bitcoin as legal currency: presidency pic.twitter.com/wjxYWl7W2z
— AFP News Agency (@AFP) April 27, 2022
Eerste Afrikaanse land dat bitcoin omarmt
Er gingen al een geruchten rond over dit plan, maar in eerste instantie leek het erop dat dit niet zou kloppen. Het Afrikaanse land heeft bitcoin vandaag legal tender gemaakt. Dat schrijft het Franse AFP op basis van officiële berichten vanuit de overheid. Dat betekent dat Bitcoin nu een wettig betaalmiddel is in het land, naast de Centraal-Afrikaanse frank (ticker: XAF). De beslissing is bekendgemaakt door de Minister van de Digitale Economie, Gourna Zacko, en de Minister van Financiën, Calixte Nganongo.
De tweede Minister van Financiën, Herve Ndoba, verklaarde vorige week aan Bloomberg dat heel Afrika over het algemeen later is met het aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Door Bitcoin relatief vroeg volledig te legaliseren is het land de rest van de wereld een stapje voor. Het land is er niet alleen snel mee, het is het eerste Afrikaanse land dat Bitcoin legal wettelijk geld maakt. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een bevolking van 4,8 miljoen, echter heeft maar 11% daadwerkelijk toegang tot internet.
Misinformatie omtrent bitcoin als legal tender
De afgelopen tijd ging er nogal wat misinformatie rond omtrent bitcoin en zijn status als wettelijk geaccepteerd geld. Zo bleek het gerucht dat de Centraal-Afrikaanse Republiek bitcoin een officiële geldstatus zou geven eerst niet kloppen. Dit blijkt het dus toch te kloppen. Het Portugese eiland Madeira zou ook de status afkondigen, maar dit bleek ook incorrect te zijn. Ook de geruchten dat Maleisië overstag zou gaan, waren niet waar. Tegelijkertijd zag afgelopen herfst de helft van de Brazilianen wel brood in de grootste crypto als wettelijk betaalmiddel. Brazilië stemt vandaag over een crypto wetgeving.
‘Legal tender’ houdt in dat bitcoin officieel geld is, wat als gevolg heeft dat verkopers het ook niet mogen weigeren als klanten spullen willen kopen met de valuta in kwestie. Opvallend is dat de koers echter niet of nauwelijks nog op het nieuws regeageert.