De bitcoin koers is flink onderuit gegaan na het FTX debacle en veel investeerders staan momenteel onder water. Het Amerikaanse business intelligence- en software bedrijf MicroStrategy, de grootste beursgenoteerde bitcoin holder ter wereld, heeft ook een flinke unrealized loss op zijn bitcoin investering. Een unrealized loss is een verlies op papier doordat de actuele prijs van een belegging lager is dan de kostprijs. Echter is het pas een gerealiseerd verlies op het moment dat de investering ook daadwerkelijk wordt verkocht tegen de lagere koers.
Volgens data van Coingecko heeft Microstrategy een totaal van 129.699 BTC in bezit. De huidige waarde komt uit op iets minder dan $2,2 miljard. Het bedrijf heeft in totaal bijna $4 miljard gebruikt voor de gehele investering, wat zorgt voor een gemiddelde kostprijs van $30.369. Met de huidige koers kan ook het beursgenoteerde bedrijf niet ontkomen aan forse verliezen. In totaal staat het bedrijf maar liefst $1,8 miljard in de min.
Lange-termijn visie Microstrategy
Tijdens de bespreking van de afgelopen kwartaalcijfers herhaalde de CEO en president van Microstrategy, Phong Le, de lange-termijnstrategie van het bedrijf. Hij gaf aan dat ze nog nooit BTC hebben verkocht en dit ook niet van plan zijn. De strategie kan worden gekenmerkt als het klassieke buy-and-hold, aangezien het alleen focust op het kopen en vasthouden van bitcoin.
Zorgen door BTC koers
Eerder dit jaar begonnen investeerders zich zorgen te maken na de heftige koersdalingen van BTC. De bitcoin posities die zijn gekocht middels een lening zouden namelijk gevaar kunnen lopen volgens veel investeerders. De dochteronderneming van het bedrijf, Macrostrategy, had in maart 2022 bijvoorbeeld een lening van $205 miljoen afgesloten bij Silvergate Bank met een deel van Microstrategy’s bitcoin als onderpand. Microstrategy gebruikte deze opbrengst vervolgens om de BTC strategie van het bedrijf voort te zetten.
Wanneer de koers van het digitale goud te laag zal worden zou hiermee ook de waarde van het onderpand dalen. Dit kan vervolgens leiden tot een margin call, een waarschuwing dat je je onderpand moet aanvullen. Michael Saylor, de voormalig CEO, gaf eerder aan dat het bedrijf pas echt in de problemen zou komen als de prijs van bitcoin in elkaar stort tot $3.500. Zo ver is het gelukkig nog niet en daarmee blijven de problemen voor het bedrijf hoogstwaarschijnlijk uit.