Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Bitcoin’s zwaarste correctie treft vooral nieuwere investeerders

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin’s zwaarste correctie treft vooral nieuwere investeerders

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen weken zijn zwaarste correctie sinds begin 2022 doorgemaakt. Dit heeft veel nieuwere investeerders die de afgelopen maanden zijn ingestapt onder water gebracht. Vorige week vond bitcoin zijn bodem onder de $54.000 en hebben kortetermijnhouders de meeste verliezen geleden sinds het donkere dieptepunt van de vorige bearmarkt.

Gaat de solana koers in september harder zakken dan bitcoin?
Gaat de solana koers in september harder zakken dan bitcoin?

BTC-kortetermijnhouders onder druk

De bitcoin koers bereikte vorige week na weken aan neergaande prijsactie een dieptepunt van enkele honderden dollars boven de $53.000. Al vanaf 7 juni, toen bitcoin nog op een piek van $72.000 stond, is het alleen maar bergafwaarts gegaan. In totaal heeft bitcoin 26% van zijn waarde verloren, wat de diepste correctie sinds de bearmarkt in 2022 markeert.

On-chain analysebureau Glassnode merkte afgelopen maandag in zijn nieuwsbrief op dat de zogenoemde kortetermijn BTC-houders, ofwel degenen die minder dan 155 dagen bitcoins vasthouden, hard getroffen zijn met de recente crash.

In vergelijking met de afgelopen drie jaar heeft deze cohort zelfs een van de grootste financiële verliezen  geleden. In het rapport schrijft Glassnode het volgende:

‘’Als we een vergelijking maken met de marktomstandigheden in Q2-Q3 2021, ervaren kortetermijnhouders nu een veel langere periode van 70 opeenvolgende dagen van acute financiële stress. Die periode was ernstig genoeg om het beleggerssentiment te breken en leidde tot de destructieve bearmarkt van 2022. Ter vergelijking, deze cyclus is tot nu toe relatief mild geweest.’’

Vorige week hebben de kortetermijnhouders gezamenlijk een verlies van $595 miljoen gerealiseerd, wat het hoogste bedrag is sinds het dieptepunt van de bearmarkt in november 2022.

Bovendien merkt het onderzoeksbureau op dat de kortetermijnhouders in slechts 52 van de 5.655 handelsdagen, wat overeenkomt met minder dan 1%, een groter verlies hebben gezien. Dit geeft aan hoe zeldzaam en ernstig het verlies is in termen van geldwaarde.

Een lichtpuntje is dat langetermijnhouders, ofwel de ervaren Bitcoiners die meer dan 155 dagen hun bitcoins in handen hebben, nog steeds hun bitcoins vasthouden. Dit toont aan dat zij, ondanks de marktturbulentie, nog steeds winstgevend blijven.

Advertisement

Bitcoin correctie voorbij?

De grote vraag die momenteel rondgaat in de cryptogemeenschap is of de genadeloze bitcoin correctie al voorbij is, of dat er nog meer pijn op de loer ligt.

De huidige week lijkt een kanteling te suggereren in het marktsentiment. Niet alleen is de bitcoin koers stevig omhoog geklommen tot voorbij de $58.000. Ook de Amerikaanse bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben hun beste week sinds begin juni neergezet. Tot slot is de grote BTC-verkoop van de Duitse overheid eindelijk tot een einde gekomen, wat de verkoopdruk flink heeft verhoogd de laatste tijd.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie